5000 gledalcev za Gogol Bordello

Četrta izvedba festivala Guča na Krasu je zaživela letos z adrenalinsko, žanrsko neobičajno otvoritvijo, ki je balkanski energiji dodala nekoliko različno zvočnost gipsy punka skupine Gogol Bordello. Petkov koncert je privabil pettisočglavo množico, ki je zaplesala v briški areni v ritmu uspešnic skupine kot so Wonderlust, Immigraniada, Break the spell in Start wearing purple. 

Frontman multietničnih Gogol Bordello Eugene Hütz je oboževalcem skupine obljubil »najboljši rock špektakel« in je zagotovo držal obljubo z izjemno energijo in neverjetnim smislom za odrski nastop. Koncert se je pričel s pozdravom župana občine Zgonik Mirka Sardoča in deželne odbornice Federice Seganti. Za pristno balkansko vzdušje pa je s svojim »potujočim« igranjem poskrbel srbski orkester Elvisa Bajramovića.

Letošnja izvedba festivala Guča na Krasu se bo nadaljevala na prireditvenem prostoru v Briščikih še v nedeljo, ko se bodo gastronomski kioski s srbskimi specialitetami odprli ob 18.uri. Za glasbeno zabavo, ki se bo pričela ob 21. uri, pa ne bo treba odšteti niti evra, saj organizatorji društva DrugaMuzika vabijo na izreden dogodek s prostim vstopom. Dar bo posebno dragocen, saj bo na oder stopila »romska kraljica« Esma Redžepova.

Makedonska pevka je zaslovela po vsem svetu zaradi umetniških in človeških zaslug. V petdesetih letih kariere je nastopila na preko 10.000 koncertih, med katerimi so bili mnogi organizirani v dobrodelne namene. Posnela je 586 skladb in njene kasete, plošče in cd-ji so bili večkrat nagrajeni s platinastimi, zlatimi in srebrnimi priznanji. Esma je znamenita pevka in človekoljubka, mati 47 posvojenih otrok iz ekonomsko in družbeno problematičnih okolij, ki jih je vzdrževala in jim zagotovila primerno izobrazbo, kot bi lahko storila le inštitucija. S svojim zgledom in izvedbami glasbe romske tradicije je postala širše priznana kulturna ambasadorka in je bila dvakrat nominirana za Nobelovo nagrado za mir. 

Deli novico: