AFERA S PONAREJANJEM PRŠUTOV: Morda niste kupili 'originala'

Kronika

Pri zahodnih sosedih v teh dneh odmeva preiskava o ponarejanju pršutov z zaščitenim poreklom San Daniele Dop. Osumljenih naj bi bilo kar 103 ljudi in podjetij. Istočasno poteka preiskava tudi v Turinu, kjer je predmet obravnave pršut vrste Parma z zaščitenim poreklom Dop.

Preiskavo je vodilo in tudi zaključijo državno tožilstvo iz Pordenona, poroča Primorski dnevnik. Goljufije pri ponarejanju pršutov San Daniele Dop je osumljenih 103 ljudi in podjetij, med naj bi bile odgovorne osebe in zaposleni klavnice iz Aviana, rejci, pršutarne in celo inšpektorji konzorcija za zaščito porekla.

Tožilstvo je odredilo zaseg 270.000 pršutov v vrednosti 27 milijonov evrov. Osumljencem očitajo tudi goljufije pri koriščenju evropskih sredstev v višini 400.000 evrov ter drugih prispevkov v višini 520.000 evrov. Istočasno poteka preiskava v Turinu, kjer je pod drobnogledom pršut vrste Parma.

Deli novico:

razlika |  19 .08. 2018 ob  16: 26
iz česa oz kako je narejen ponarejen pršut?
Koprcan |  19 .08. 2018 ob  10: 44
Gres k slovenskemu mesarju in prodaja meso in pise gor: poreklo “neznano” in pol akcija 4€ s clansko kartico
@@ gnida | danes ob 00:43 |  19 .08. 2018 ob  10: 29
Ma ti se poznaš. Zakaj potem ješ smeti?
@ gnida | danes ob 00:43  |  19 .08. 2018 ob  08: 32
a tisto olje, ki ga "kmet" hodi kupovat v Trst po tri evre na liter in ga potem pretoči v svoje flaše pa prodaja po trinajst?
@ gnida |  19 .08. 2018 ob  00: 43
v Jugoslaviji ,še manj pa v Sloveniji nismo imeli dovolj pršutov za Kras in so jih uvažali iz Poljske in Nizozemske .Kras tega nikoli ni skrival, je pa naredil najboljše pršute daleč naokoli. Seveda ti kupuješ smeti v Evrospinu po 4E kilo, , zato nimaš pojma kaj je dobro, ma ne dobro -odlično.

Ista zgodba se dogaja pri olivnem olju. Kujete liter po 3€ in potem pametujete o kvaliteti.
gnida |  18 .08. 2018 ob  20: 55
paršut od niderlene, prodajan kakor kraški,,,ebala vas sol... butci
Paršut |  18 .08. 2018 ob  18: 15
Najboljši zame je tisti dve leti star od debele svinje,ki ima na sebi vsaj 4 cm špeha kupljen pri kmetu ,ki mu ni dodal barve,konzervanse,arome in razne E-je In leži na podstavku v moji špajzi,ker nimam hladne kleti in za ta Parma ali San Daniele se mi prav #ebe.
pimplc |  18 .08. 2018 ob  17: 13
verjetno izdelani na kitajskem... pol so pa original kitajski
Dr itto |  18 .08. 2018 ob  15: 32
-2
Kras je poln pujsov in posledično pršutov.
kagumer |  18 .08. 2018 ob  14: 12
@vojkoL : srčno upam, da je res samo to kar si napisal, da ni še kaj hujšega...kitajska naprimer.
vojkoL |  18 .08. 2018 ob  12: 16
11
Taljani so glede zaščite pršutov sila tečni. Pri nas je vse urejeno. Sveža stegna iz Madžarske, Nemčije, Nizozemske pa kaj vem še vse od kod drugod, kontrolirano stoposto... Potem pa ven pride najboljši pršut na svetu, ki ga boža kraška burja s pomočjo ventilatorjev, aklimatov...
Dequa |  18 .08. 2018 ob  09: 27
-1
Turin to mama.
1