BI RADI IZGUBILI KILOGRAME? To je olje, ki redi bolj kot sladkor

Govorimo o olju, ki ga ljudje zelo pogosto uporabljamo, prisotno je v konzervah in na podoben način pakirani hrani. Če smo do sedaj govorili o sladkorju in masti kot o dveh sestavinah nezdrave hrane, so znanstveniki odkrili živilo, ki je še manj zdravo.

Sojino olje je dolgo veljalo za zdrav izbor, a rezultati raziskave, ki je bila objavljena v strokovni reviji PLOS One razkrivajo, da lahko pusti na našem zdravju hujše posledice kot sladkor. Raziskavo so naredili na Univerzi v Kaliforniji, na miših, ki so prejemale hrane s 40 odstotki masti.

Raziskovalci so pričakovali, da bodo miši, ki so prejemale mast s fruktozo, največ pridobile na teži, a so jih rezultati presenetili. Največ teže so pridobile miši, ki so uživale sojino olje, imele so bolj zamaščena jetra in večjo odpornost na inzulin.

Po besedah avstralske nutricionistke Lyndi Cohen je polovica proizvedenega olja na svetu prav sojino olje, ki se tako pogosto uporablja zaradi nizke cene. Kadar na etiketi najdete napis 'rastlinska olja', gre večinoma za sojino olje ali nekatere njegove komponente.

Deli novico: