BOLEZEN PRIZADELA LETINO NA VIPAVSKEM: Izpad pri ječmenu in pšenici

Vipavska dolina

Letošnja letina žit v Vipavski ni najboljša, saj so bili spomladi dobri pogoji za razvoj različnih bolezni, precej izpada pa je tako pri ječmenu kot pri pšenici, so povedali v novogoriškem kmetijsko gozdarskem zavodu. Z ječmenom, ki je večinoma že požet, je bilo letos posejanih okrog 700 hektarov polj, z ozimno pšenico pa nekoliko manj.

Večina ječmena, ki so ga letos pridelali kmetje, bo tako kot prejšnja leta ostala doma, porabili jo bodo predvsem za krmo živine.

Pri ozimni pšenici se je konec aprila pojavila bolezen rumena rja, ki je v Vipavski dolini skorajda ne pomnijo, je povedala specialistka za poljedelstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Anka Poženel.

"Nezaščiteni posevki so tako že takrat izgubili vse zelene liste. Če bolezni uničijo zeleno površino listov in nato klasov, se to zrnje nato prisilno le še posuši," je pojasnila.

Pri zaščiteni pšenici je letošnji pridelek do sedem ton zrnja na hektar, pri nezaščiteni pa le dve do tri tone, izpad je tako od 50- do 70-odstoten, je še povedala Poženelova. S pšenico je bilo letos v Vipavski dolini posejanih od 500 do 600 hektarov polj, na celotnem Primorskem pa še dodatnih 200 hektarov.

Odkup pšenice iz Vipavske doline se v Mlinotestu sicer začenja ta teden. Oddajo jo le veliki pridelovalci, manjši jo imajo predvsem za lastno porabo.

"Mlinotest letno odkupi približno 40.000 ton pšenice, količina, ki jo lahko odkupimo v Vipavski dolini, pa je glede na izkušnje preteklih let bolj simbolična, čeprav odkupimo vso razpoložljivo pšenico, ki je seveda primerna za meljavo. Lani smo odkupili 215 ton in pričakujemo, da bomo podobno količino odkupili tudi letos," je povedal predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj.

Obenem je povedal, da odkupne cene še niso oblikovane, pričakujejo pa, da bodo znane v roku tedna dni. "Borzne cene pšenice so v padanju, zato bodo tudi pri nas nižje od preteklega leta," je povedal Nabergoj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija