Brodet po istrsko

Kulinarika

Recept za pripravo brodeta po istrsko za 4 osebe.

Sestavine:

- 500 g škarpene
- 250 g morske spake
- 250 g ugorja
- 150 g lignjev in/ali sip
- 5 kom morskih rakov (kozice, škampi, …)
- 1 limona
- 0,8 dl mešanice jedilnega in oljčnega olja (0,6 dl jedilnega, 0,2 dl oljčnega olja)
- 250 g sesekljane čebule
- 5 strokov sesekljanega česna
- 200 g svežega paradižnika
- 40 g moke
- 1,5 dl belega vina
- 20 g svežega peteršilja
- 1 lovorov list
- 2 g popra v zrnju
- 15 g soli

 

Priprava:

Na osebo uporabite do 300 g različnih rib, rakov in mehkužcev po izbiri.

Vse ribe očistite, narežite na manjše kose ter posolite in pokapajte z limono. Povaljajte jih v moki in popecite na mešanici oljčnega in jedilnega olja toliko, da porumenijo.

Dodajte očiščene lignje in morske rake, sesekljano čebulo in česen, sesekljan peteršilj, na večje kocke narezan paradižnik, lovorjev list, poper v zrnju in sol. Dolijte toliko vode, da prekrijete vso ribo in kuhajte pri nizki temperaturi. Ko je napol kuhano, dolijte vino in kuhajte še približno 30 minut. Medtem občasno pretresite kozico.

Poleg kuhanega brodeta servirajte polento.

 

Več kulinaričnih nasvetov dobite tukaj.

Deli novico: