Danes je svetovni dan hrane, ki ga je Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) letos posvetila vprašanju, kaj lahko naredimo, da bi do leta 2030 povsem izkoreninili lakoto. V Kopru se je danes začela dvodnevna strokovna konferenca z naslovom Naša dela so naša prihodnost.
DR. RADO PIŠOT OB SVETOVNEM DNEVU HRANE: "V veliko veselje nam je, da soorganiziramo tako pomemben dogodek" (FOTO, VIDEO)
Koper
Organizacija ZN med drugim izpostavlja potrebo po bolj inovativni proizvodnji hrane, prehodu na bolj zdravo prehrano in zmanjšanju količin zavržene hrane. Osrednja prireditev ob svetovnem dnevu hrane bo na sedežu FAO v Rimu, medtem ko se v Sloveniji glavni dogodek odvija v Pretorski palači v Kopru. Tam Mednarodni inštitut ECPD za trajnostni razvoj, prostorsko planiranje in okoljske študije, Znanstveno raziskovalno središče (ZRS) Koper ter Evropska deklaracija o hrani in prehrani danes in jutri pripravljajo strokovno konferenco z naslovom Naša dela so naša prihodnost, kar je sicer tudi geslo letošnjega svetovnega dne hrane.
Na dvodnevni konferenci v Kopru bodo govorci odpirali teme hrane, okolja, zdravja in izobraževanja. Sodelovali bodo tudi predstavniki industrije, ki bodo predstavili najboljše produkte, ki jih lahko ponudijo slovenskemu potrošniku. Pripravljajo tudi dve okrogli mizi. Več o programu lahko preberete na tej povezavi.
Prof. dr. Rado Pišot
Direktor ZRS Koper prof. dr. Rado Pišot je ob robu konference povedal: "V veliko veselje nam je, da smo soorganizatorji tako pomembnega dogodka, kot je svetovni dan hrane. Dan, na katerega se spomnimo samo enkrat na leto ‒ in na ves pomen, ki ga ima zdrava prehrana za kakovost življenja in trajnost našega obstoja. S tega vidika smo s sodelovanjem Mediteranskega inštituta za okoljske študije še posebej veseli, da lahko prispevamo ravno k temeljnemu motu današnjega dogodka, ki je 'Mi in okolje skupaj'."
Prof. dr. Peter Raspor
Predsednik organizacijskega odbora konference prof. dr. Peter Raspor o pomenu dneva hrane: "Od leta 1990 sta FAO (Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, op. a.) in WHO (Svetovna zdravstvena organizacija, op. a.) postavili ta dan kot pomemben dan za človeštvo kar se tiče hrane in prehrane. In v tem kontekstu od tega leta naprej vsako leto na ta isti dan, na 16. oktober, ko so bili ustanovljeni Združeni narodi, obeležujemo to dogajanje na način, da dajemo širši javnosti znanje in spoznanja, kako pomembna sta hrana in prehranjevanje za človeštvo."
Praktični nasveti za zmanjševanje zavržene hrane: ostanke zamrznite, naročajte manjše porcije
Da bi lahko do leta 2030 prišli do sveta, v katerem ne bo več lakote, bo treba po mnenju FAO z bolj inovativnimi pristopi proizvesti več hrane, preiti na bolj zdravo in trajnostno prehrano ter zmanjšati količino zavržene hrane. "Če imate ostanke hrane, jih zamrznite ali jih uporabite kot sestavino pri drugem obroku hrane. Ko jeste v restavraciji, naročite manjše porcije, če niste lačni, ali pa odnesite ostanke hrane domov," je pri tem eden od nasvetov FAO, ki ga lahko upošteva vsak.
Začetki obeleževanja svetovnega dne hrane segajo v leto 1979, ko je Generalna konferenca FAO sprejela resolucijo, s katero je razglasila 16. oktober za svetovni dan hrane. Ta dan je namenjen ozaveščanju o pomenu hrane kot temeljne človekove pravice ter osnovne potrebe, od katere je odvisen potencialni razvoj tako posameznika kot celotne družbe. 16. oktober sovpada tudi z ustanovitvijo FAO leta 1945.
Na FAO poudarjajo, da okoli 75 odstotkov svetovne hrane predelamo iz le 12 rastlinskih in petih živalskih vrst, zaradi česar je globalni prehranski sistem še posebno ranljiv. "Zato bo prilagoditev kmetijstva podnebnim spremembam eden ključnih dejavnikov za zagotavljanje zadostnih količin razpoložljive hrane za prihodnje generacije," ugotavljajo.
Ni kaj. Konferenca zaradi konference same. Pametovat o zavrženi hrani je odveč. Vse to nam je vsem znano. Kot babe pri šterni, čvek o vremenu in podobno... Konkretno se iz takih srečanj ne realizira nič, le gospoda bo imela malo več holesterola in cukra v krvi po končani konferenci.
youtube.com/watch?v=pRSttoeMXRY
youtube.com/watch?v=-LftfjR6PAA
youtube.com/watch?v=kntcYYtDGWA
youtube.com/watch?v=d7rUcUwiMSQ
Človek se rad skriva za teorijami neznanega in to s tako spretnostjo , kot da bi hodil po Marsu že petdeset let. Problem je samo v apetitih človeštva , saj so ti krivi za to kar imamo danes , in zato , kar še vedno proizvajamo. Mislim , da človeštvu manjka encimov , ki so nujni za pravilno vzdrževanje okolja-
Roko na srce , vsi se radi vozimo , peremo perilo in uporabljamo čistila , uporabljamo pesticide , ker so enostavnejši , plastiko pošiljamo nekam v oceane , fekalije imamo kar tam , kjer se kopamo in prehranski izdelki so itak sintetični nabiti z umetnimi aromami , skratka , narejeni so iz naših odpadkov . Da ne bom toliko gnjavil , Pišot Rado je verjetno edini , ki zna zagristi v to grenko jabolko , ampak nekje je potrebno začeti ,
Rado , pametna poteza , z ljudmi , ki jih imaš okoli sebe si pa ipak na vrhu zgodbe .Zagotovo pa vem že vnaprej , da je to zgodba z žalostnim koncem , ker je za vse skupaj prepozno . Duh je ušel l iz steklenice , njegove poteze , pa vidimo vsakodnevno.
BODIMO EKO ! Sedaj pa grem prebrati članek , ki ga še sploh nisem prebral . Sem pa verjetno zadel tematiko , saj me nanjo vsak dan spominjajo ekološki žulji! EKO ŽULJI!