15 °C
DANES
JUTRI
15 °C
23 °C
02:08
22.05.2018

DRUGI TIR NA USTAVNEM SODIŠČU: Se parlament vede diskriminatorno do državljanov?

Ustavni sodniki bodo danes začeli obravnavo pobud za oceno ustavnosti, povezanih z referendumom o zakonu o drugem tiru, ki jih je vložil pobudnik referenduma Vili Kovačič. Medtem ko se prva nanaša še na zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma, pa v drugi Kovačič oporeka datumu izvedbe referenduma.

Uredništvo/STA Foto:arhiv
13.07.2017 ob 07:36

Kovačič odločitev DZ iz minulega tedna, da referendum razpiše za 24. september, med drugim izpodbija zato, ker se začetek referendumske kampanje, ki traja 30 dni, začne v času dopustov in parlamentarnih počitnic. "To je s stališča enakih možnosti državljanov diskriminatorno tako do pobudnikov kot udeležencev, ki bi želeli sodelovati v kampanji," je dejal na novinarski konferenci minuli teden.

Prepričan je, da bi moral DZ, če ima na razpolago več mogočih datumov, izbrati tistega, ki je za državljane najugodnejši. Kovačič in njegovi somišljeniki sicer zagovarjajo, da bi moral biti referendum razpisan na dan predsedniških volitev, ki bodo pozneje jeseni. Pri tem jih podpira tudi opozicija.

Kovačič je priznal tudi, da se boji, da nasprotniki vladnega zakona o drugem tiru na dan ljudskega odločanja ne bodo dosegli kvoruma, potrebnega za uspeh referenduma. Da bi zakon padel, mu mora namreč nasprotovati več kot petina vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volivcev. Ob sprotnem odločanju s predsedniškimi volitvami bi bilo to zelo verjetno laže doseči.

Ustavnemu sodišču je Kovačič minuli teden predlagal, naj DZ naloži, da sprejme nov odlok, ali pa naj kar samo določi datum volitev in referenduma.

Kovačič je sicer na ustavno sodišče že pred tem vložil tudi pobudo za oceno ustavnosti dopisa predsednik DZ Milana Brgleza o določitvi roka za zbiranje podpisov za razpis zakonodajnega referenduma.

Ker je v času zbiranja podpisov zaradi dopisa ministrstva za obrambo Sindikatu vojakov Slovenije, v katerem so napovedali, da bodo pomagali pri zbiranju referendumskih podpisov, a so aktivnosti po opozorilu ministrstva ustavili, po Kovačičevem prepričanju prišlo do neskladja z ustavo, je zahteval podaljšanje ali nov rok za zbiranje podpisov.

Pobudniki referenduma so sicer nato ob podpori opozicijske SDS uspeli zbrati več kot 48.000 podpisov, kar je tudi privedlo do razpisa referenduma.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
Neodvisna Primorska Regija | 15.7.2017 ob 12:28
0
- +
Vstani Primorska v novo življenje, odslovi lopove močvirniške.
batman | 13.7.2017 ob 13:00
2
- +
Pomisli malo. Ali smo za gradnjo avtocest potrebovali zakon? Ne! Smo za vrtanje predora Markovec potrebovali zakon? Nismo! E, vidiš? Ali za zgradit neko novo stavbo potrebujemo zakon? Ne, potrebujemo pa dovoljenja, kar seveda ni isto kot zakon. Pa še za dovoljenja smo mi, krajani, občani tisti, ki na koncu dovolimo ali pa ne....

Dejansko izgleda kot bi bila že država pritvatna. V kolikor si neki lobiji (v Bruslju ali kje drugje) nekaj zaželijo ali nečesa nočejo, tako se obnaša oblast. Vsa podjetja, ki so ključnega pomena za gospodarstvo in na sploh za delovanje neke države (pristanišča, letališča, telekomi, itn...) so spremenili v d.o.o. ali d.d. kar spada pod družbe PRIVATNEGA PRAVA in kot take tudi delujejo, da ne govorimo o tem, da so ves čas na razpolago za prodajo. Kar pa je skregano z logiko javne lastnine oziroma to pač ni v dobro ljudstva! To je v dobro kapitala in ničesar drugega. OK, tudi 'država' od teh podjetij dobi nekaj davkov in morda dividende ampak to ni to. To ni nobena garancija....
In, ko smo že pri tem, delali bomo progo privatni firmi, pa čeprav je v lasti (kao) države. Če bi ta firma zadnjih 30 let od dobičkov vsako leto dajala nekaj sredstev na stran, bi danes sama imela že narejeno progo.
abc | 13.7.2017 ob 11:39
1
- +
brez referenduma, brez Zakona od 2.tiru..... naj se čimprej začne gradnja nove dvotirne proge Divača - Koper, z zapufanjem
@ seeden56 | danes ob 11:10  | 13.7.2017 ob 11:20
0
- +
mi že zastopimo, ma ti očitno ne!
seeden56 | 13.7.2017 ob 11:10
0
- +
3. člen
Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi
pravici slovenskega naroda do samoodločbe.
V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z
volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.

a zastopte to? neposredno! najprej državljani, volilci, šele potem poslanci!
@ batman | danes ob 08:40  | 13.7.2017 ob 10:39
0
- +
in če ni zakona in vsega ostalega kako pa se naj financira izgradnja? No saj oblast se je odločila da bo delala odgovorno in suvereno. Temu za za kar se je oblast odločila odgovorno in suvereno (pa nisem najbolj prepričan da je to to), pa ti nasprotuješ ker si želiš da zakon ne bi obveljal čeprav v isti sapi govoriš da bi se moral 2. tir zgradit. Torej? Bo treba malo se spoznat na to kako in s čim lahko vlada gradi.
batman | 13.7.2017 ob 08:40
2
- +
Seveda lahko razložim.
Za karkoli se 'država' odloči zgraditi, ker je to v skupnem interesu (ceste, mostove, železniške proge, itn...) NE potrebuje zakonov. To pa zato, ker se za izgradnjo ali podobno oblast mora odločiti odgovorno in suvereno. Torej s prepričanjem, da dela edino pravilno stvar. Tako so potem odločevalci o določeni gradnji odgovorni za svoje odločitve.
V trenutku pa, ko se za nekaj takega naredi zakon, nihče več ne odgovarja. Odgovarjajo samo izvajalci, odločevalci pa si umijejo roke....
@ batman | danes ob 07:59  | 13.7.2017 ob 08:31
-1
- +
kaj pa si hotel povedat? To, da si za to, da zakon o drugem tiru NE obvelja ampak si zato, da se zgradi proga! A lahko to razložiš?
batman | 13.7.2017 ob 07:59
3
- +
Poslanci v DZ se itak bojijo referendumov kot hudič križa, saj se počutijo kot bi jim jemali neke pristojnosti oziorma se jim zdi, da o odločanju obstajajo samo oni. Potem pa, da ne govorim o tem, koliko krat so na tapeti stroški referendumov in prav to dejstvo nam mečejo stalno pod nos. Ko nas že skoraj prepričajo o tem, da je bolje njim prepustiti odločitve pa se izkaže, da jih je referendumov resnično strah. Saj drugače si ne znam razložiti dejstva, da so se zmenili za datum septembra, ko bo udeležba bistveno manjša kot pa bo ta na predsedniških volitvah pa še strošek bi bil minimalen.

Kar se tiče samega referenduma pa ja, mene prav nič ne zanima kdo je bil pobudnik, pomembno mi je samo to, da zakon o drugem tiru ne obvelja. Za pičlih 27 km proge se pač, če gre za nekaj kar država potrebuje, ne izdela zakon, ampak se zgradi proga.
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno