11 °C
DANES
JUTRI
14 °C
22 °C
06:52
16.10.2018

EVROPSKA SREDSTVA ZA VIPAVSKO DOLINO: Na pomoč ogroženim živalskim vrstam in habitatom

Projekt ukrepov za ohranjanje in izboljšanje stanja ogroženih živalskih vrst in habitatov v Vipavski dolini z imenom VIPava bo prejel evropsko sofinanciranje. Njegova vrednost je 3,3 milijona evrov, od tega bo 80 odstotkov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, 20 odstotkov pa država, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Uredništvo/STA/R.M., foto: arhiv, ajdovscina.si
13.11.2017 ob 09:27

Cilj projekta je izboljšati stanje ciljnih habitatnih tipov in vrst na območjih Natura 2000 doline reke Vipave in vipavskega roba. Z različnimi ukrepi želijo prijavitelji projekta izboljšati stanje življenjskega prostora evropsko pomembnih vrst in habitatnih tipov na območju v velikosti 187 hektarjev.

V okviru projekta bodo ponovno vzpostavili pretočnost rokava reke Vipave pri Brjah, ob rokavu pa uredili kale, kar bo namenjeno predvsem dvoživkam (laški žabi, velikemu pupku in hribskemu urhu) in močvirskemu krešiču. Za vidre bodo izkopali trenutno zasuti rokav reke Vipave pri Dolenjah, vzpostavljen bo stalni pretok vode skozi Novakovo mlinščico, prehodnost pa bo za vidro vzpostavljena s preureditvijo enostopenjskih pregrad v kaskadne drče.

Poskrbeli bodo za odstranjevanje tujerodnih invazivnih vrst želv, kar bo izboljšalo stanje ohranjenosti domače močvirske sklednice.

Na Ajdovskem polju bodo postavljene lovne preže ter zasajene mejice in cvetni pasovi za črnočelega srakoperja. Hribskemu škrjancu pa bodo pomagali s čiščenjem lesne vegetacije na trenutno zaraščenih površinah na obrobju Trnovskega gozda. Na robu gozda Panovec bodo z odstranitvijo zarasti, zasaditvijo strašnice in s prilagojeno košnjo vzpostavili močvirske travnike, ki bodo primerni za metulja strašničnega mravljiščarja. S polaganjem odmrle lesne mase v gozdovih pa bo izboljšan habitat za ličinke rogača.

Gre za tretjo odobritev finančnega prispevka iz prednostne naložbe varovanja in obnove biotske raznovrstnosti in tal ter spodbujanje ekosistemskih storitev, vključno z omrežjem Natura 2000 in zelenimi infrastrukturami. Do zdaj je bilo na tej prednostni naložbi odobrenih 20 odstotkov razpoložljivih sredstev, še pravijo na okoljskem ministrstvu.

Na obrežju reke Vipave bodo odstranili invazivne tujerodne vrste rastlin in zasadili avtohtono obrežno vegetacijo. Projektni partnerji bodo poskrbeli tudi za ureditev učne poti ob reki Vipavi, tako da bo obiskovalce preusmerila z najbolj obremenjenih in občutljivih območji Vipavske doline.

Vodilni partner projekta je Zavod za ribištvo Slovenije, drugi partnerji pa so Zavod RS za varstvo narave, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Direkcija RS za vode, Mestna občina Nova Gorica ter občini Ajdovščina in Miren-Kostanjevica.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
curlo | 14.11.2017 ob 14:15
0
- +
@BEKO....to počenjam, verjemi mi .... skoraj dnevno pobiram za drugimi svinjarije. Ravno danes zjutraj sem pobral cel kup "čikov" in papirja ter plastenko ki so jo pustili idioti, ki stalno tam okrog smetijo. Mene osebno ne zanima ali se hodijo tja zakajat ali preprodajat travo in ostalo, samo, da ne delajo tega kar tedensko vidimo. Ostalo pa kar ostaja za visokimi vodami v močvirnatem gozdu pred starim mostom pa je zgodba, ki bi morala zanimati tudi občino. Tam noter je vsega, od sodov, steklenic, plastike, crknjenih živali in ne vem kaj še vse. Sedaj pa povej še ti tvoje dejavnosti, ker vidim, da poznaš to lokacijo?
BEKO | 13.11.2017 ob 19:58
1
- +
Ja, Curlo, ohranjanje in uravnavanje biotske raznovrstnosti je že interdisciplinarna naloga biologov, okoljskih in infrastrukturnih delavcev, podjetij in institucij in še nešteto drugih. Med temi drugimi sva tudi nas dva. In to niso floskule, Torej, ko jutri zaideš ob brežinah Lijaka in Vipave, vzemi v žep vrećko za smeti, poberi kakšno odpadno vrečko, plastenko, spotoma izruvaj kakšno ambrozijo in boš zadovoljen prišel domov. Osebni zgled. Zaleže, verjemi mi. Vsestransko. Pa brez zamere, kritizerstvo in kritika na daljavo ne uresničita svoj namen. Dan ki se izteka res ni bil čudovit, vsekakor pa je lep.
curlo | 13.11.2017 ob 15:24
1
- +
@goričan ...ja se strinjam s teboj, a ko vidim kako in kaj delajo z vsemi potoki in grapami, ki se izlivajo v Vipavo samo zaradi tega , ker "čistijo" vse ta odvodnjavanja zaradi poplavljanja, brez , da bi pri tem vzeli v zakup koliko gnezdišč in drugih habitatov pri tem uničijo , vidim, da je stroka pri vsem tem v globokem kibernetskem spancu. To delajo pravi "buldožeristi" in se ne zavedajo, da so poplave rezultat naših emisij in zaradi tega prihaja do kratkotrajnih velikih nalivov in posledično dolgih suš, ne pa , da bi bile padavine normalno porazdeljene skozi leto. To bi morali upoštevati, ne pa da čistijo grape in potoke kakor , da bi bili to parkirišča ali deli cestnih komunikacij. Porca putana, ja, ko hodim tako vsak dan ob Lijaku in Vipavi sem vedno bolj prepričan, da smo ljudje sami največji sovražnik vsega lepega, narave pa sploh, potem pa taka nakladanja kot so tukaj zgoraj. Dobim izpuščaje po celem telesu, ko berem take floskule...
goričan | 13.11.2017 ob 15:02
2
- +
Lepo, da se tudi na živalstvo in rastlinstvo pomisli oziroma dodeli denarna sredstva.
Upam le, da bodo šla za nemen in ne v kakšne žepe!!
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno