HRANA, KI HLADI: Kaj jesti v tej vročini?

Zdravje

Nekateri ljudje z lahkoto prenašajo v vročino, ki smo ji priča v zadnjih dneh, druge muči utrujenost, razdraženost, potenje in celo razdražljivost. K boljšemu počutju pa pomaga tudi ustrezna prehrana, pišejo na portalu Odprta kuhinja. Koristne napotke ponuja tudi ajurveda.

Zelena in bela barva hladita, pravi ajurveda.

Kot svetujejo poznavalci te medicinske veje, naj ima kuhana in dušena hrana prednost pred praženo ali ocvrto, in sicer zaradi ognja, saj je tega že preveč v zraku.

K obroku ob vročih dneh pašeta tudi kumarična in zelena solata. Kumare zato, ker vsebujejo veliko vode in ohlajajo, zelena solata pa telesu prija zaradi trpko grenkega okusa.

Presna hrana ohlaja telo, ni pa je dobro kombinirati s kuhano. V enem obroku naj bi torej užili le presno ali le kuhano hrano, kar pomeni, da odpade tipično slovensko kosilo. Ajurvedska znanost poleti odsvetuje tudi meso.

Med pijačami sta priporočena voda in metin čaj, raje pa se izognite rdečemu vinu, saj naj bi to še povečalo simptome pregretosti.

Po ajurvedskih načelih naj dve uri pred spanjem ne bi jedli. Če pa vam to ne uspe, bo za vaš spanec bolje, da zaspite na levem boku, saj naj bi tako spodbudili prebavo. Idealno je, seveda če imate prazen želodec, da zaspite na desnem boku, saj se tako odpre leva nosnica. Skladno z ajurvedsko tehniko dihanja pranajamo, to namreč ohlaja telo.

Deli novico:

... hladi ...  |  05 .08. 2017 ob  15: 47
https://www.youtube.com/watch?v=vu1rVWo4rQ8

https://www.youtube.com/watch?v=H9jL9jDqU0w

https://www.youtube.com/watch?v=3sMEr6K10AQ

https://www.youtube.com/watch?v=cBM9TbbatsU