ISTRSKI KUHARSKI NAVDIH: Da boste šparglje pripravili tudi malo drugače

Koper

Sezona divjih špargljev je čas, ko na stezah po Istri srečujemo sprehajalce z zelenimi šopki. Tisti malo manj vešči nabiranja ali pa tisti z manj časa pa se lahko z njimi oskrbijo na tržnicah. Na pomladnih krožnikih namreč ne smejo manjkati mehki zeleni poganjki. In da boste pripravili še kaj drugega kot frtaljo s šparglji, smo navdih poiskali pri Emiliji Pavlič.

Znana istrska kuharica, s katero smo se nazadnje pogovarjali ob veliki noči, je tako predlagala polpete iz špargljev.

Za 4 osebe. Potrebujemo dve pesti fino narezanih špargljev (kot mleto meso), dve mladi čebuli, 3 žlice ovsenih kosmičev, 4 koščke kruha, 3-4 jajca, 3 žlice naribanih mandljev, 4 žlice oljčnega olja, košček masla, 4 žlice sveže naribanega sira, 4 žlice drobtin.

Priprava. V hladno kozico damo polovico olja, za prst vode, dodamo nasekljane očiščene šparglje, narezano in v topli vodi oprano čebulo ter oprane in dobro odcejene kosmiče. Malo povremo, da skoraj vsa voda izpari. Dodamo nadrobljen kruh ali presejane drobtine, naribane olupljene mandeljne, sir in stepena jajca. Zamešamo v gosto maso in jo za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se strdi, nam pripravo opiše Pavličeva.

Maso zajemamo s kleščami za sladoled, kroglice nato malo sploščimo in narahlo povaljamo v presejanih drobtinah. V ogreto ponev vlijemo za prst olja in v še hladno olje položimo polpete.

Recept je iz Emilijine knjige Mamica, nauči me kuhati.

Lahko jih do konca spečemo v ponvi, lahko pa le do polovice, nato jih preložimo v topel pekač in potresemo z naribanim sirom. Dodamo maslo in nekaj žlic tople vode. Pekač pokrijemo in pečemo v pečici še približno 15 minut na 180 ºC.

Deli novico:

Ja, tudi |  12 .04. 2018 ob  10: 05
v uglednih angleških znanstvenih enciklopedijah piše ta je Tamus Communis ali po domače blušč zelo strupen. Že najmanjša količina povzroči odpoved ledvic in zastrupitev. Malo morgen ingliš frends! Propagiranje industrijske prehrane na vseh nivojih in vpiliv kapitala. 50 let se dobesedno nažiram z divjimi špargi in blušči pa sem še tu. Zdrav in poln energije! Nekdo bolj pameten od mene je nekoč povedal: Le vesolje in človeška neumnost sta NESKONČNA!
buh |  11 .04. 2018 ob  20: 48
Foods rich in asparagine include dairy, whey, beef, poultry, eggs, fish, seafood, asparagus, potatoes, legumes, nuts, seeds, soy and whole grains. Foods low in asparagine include most fruits and vegetables.
Sparga |  11 .04. 2018 ob  20: 29
Satir. Verjetno je manj kancerogen mc donalds. In tablete farmacevtske
satir |  11 .04. 2018 ob  14: 34
Zakaj minus mi ni jasno če sem samo povzel raziskave....
satir |  11 .04. 2018 ob  13: 01
-1
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180207140401.htm
Satir |  11 .04. 2018 ob  12: 59
Asparagin ki je v špargljih po zadnjih znanstvenih raziskavah povzroča raka na dojkah....
https://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2018/02/08/could-cutting-asparagus-your-diet-stop-spread-cancer/318887002/