Sezona divjih špargljev je čas, ko na stezah po Istri srečujemo sprehajalce z zelenimi šopki. Tisti malo manj vešči nabiranja ali pa tisti z manj časa pa se lahko z njimi oskrbijo na tržnicah. Na pomladnih krožnikih namreč ne smejo manjkati mehki zeleni poganjki. In da boste pripravili še kaj drugega kot frtaljo s šparglji, smo navdih poiskali pri Emiliji Pavlič.
ISTRSKI KUHARSKI NAVDIH: Da boste šparglje pripravili tudi malo drugače
Koper
Znana istrska kuharica, s katero smo se nazadnje pogovarjali ob veliki noči, je tako predlagala polpete iz špargljev.
Za 4 osebe. Potrebujemo dve pesti fino narezanih špargljev (kot mleto meso), dve mladi čebuli, 3 žlice ovsenih kosmičev, 4 koščke kruha, 3-4 jajca, 3 žlice naribanih mandljev, 4 žlice oljčnega olja, košček masla, 4 žlice sveže naribanega sira, 4 žlice drobtin.
Priprava. V hladno kozico damo polovico olja, za prst vode, dodamo nasekljane očiščene šparglje, narezano in v topli vodi oprano čebulo ter oprane in dobro odcejene kosmiče. Malo povremo, da skoraj vsa voda izpari. Dodamo nadrobljen kruh ali presejane drobtine, naribane olupljene mandeljne, sir in stepena jajca. Zamešamo v gosto maso in jo za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se strdi, nam pripravo opiše Pavličeva.
Maso zajemamo s kleščami za sladoled, kroglice nato malo sploščimo in narahlo povaljamo v presejanih drobtinah. V ogreto ponev vlijemo za prst olja in v še hladno olje položimo polpete.
Lahko jih do konca spečemo v ponvi, lahko pa le do polovice, nato jih preložimo v topel pekač in potresemo z naribanim sirom. Dodamo maslo in nekaj žlic tople vode. Pekač pokrijemo in pečemo v pečici še približno 15 minut na 180 ºC.