24 °C
DANES
JUTRI
14 °C
24 °C
05:05
11.12.2017

ITALIJANI BI PICO ZAŠČITILI PRED PONAREDKI: Uvrstiti jo hočejo na Unescov seznam

Združenje italijanskih kmetov Coldiretti je sporočilo, da so zbrali dva milijona podpisov podpore, da se tradicionalno italijansko pico uvrsti na seznam Unescove nematerialne svetovne dediščine. Po njihovem pica ni le jed, ampak del narodne kulture, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Uredništvo/STA/R.T., foto: Natural Solutions Magazine, indy100
28.11.2017 ob 19:23

Italija je lani spomladi sicer vložila kandidaturo za uvrstitev tradicionalne priprave pice, kakršno poznajo v okolici Neaplja, na Unescov seznam. Med italijanskimi tradicijami so na seznamu tradicija izdelovanja violin v Cremoni ter znano sicilijansko lutkovno gledališče Opera dei pupi.

Predsednik združenja italijanskih kmetov Roberto Moncalvo je danes izrazil mnenje, da je pica "del italijanske zgodovine". Zaradi številnih "ponaredkov" v tujini, pa bi morali po njegovem zaščititi gastronomsko znamenitost Italije. Takšnega mnenja pa je tudi Združenje neapeljskih picopekov, ki so leta 2014 začeli s kampanjo za zaščito pice, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Coldiretti se je sicer zavzel tudi za zaščito italijanskih sestavin za pico, saj se bojijo vplivov ameriške hitre prehrane in direktiv Evropske unije.

Unesco na seznam svetovne dediščine ne uvršča le kulturnih spomenikov, temveč tudi tradicije, običaje in hrano. Za uvrstitev na seznam morajo tradicije in običaji izpolnjevati vrsto kriterijev. Med drugim morajo prispevati k širjenju znanja o nematerialni kulturni dediščini in spodbujanju zavesti o njenem pomenu.

Pica je priljubljena širom Italije in tudi po svetu, Neapelj pa velja za njeno zibelko. Združenje neapeljskih picopekov ima zelo stroge standarde glede videza, sestavin ter tehnike priprave in pečenja prave neapeljske pice. Pravilnik obsega enajst strani in med drugim določa, da se pica lahko peče le v peči na drva pri temperaturi 485 stopinj Celzija od 60 do 90 sekund.

Po navedbah združenja Coldiretti v Italiji vsak dan pojedo sedem milijonov pic, v državi pa je 35.000 picerij. Od milijardnega posla je odvisnih 250.000 delovnih mest. Največ pic na leto sicer pojedo Američani, 13 kilogramov na osebo. Italijani so s 7,6 kilograma pic na osebo letno na drugem mestu.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
zapuščena | 30.11.2017 ob 07:48
0
- +
@Njoko, pozabili ste vejico pred DA ...Al prav se piše kaša ali kasha...poznate to?
@njoko | 30.11.2017 ob 07:13
0
- +
Nauči se pravila ko se tuja beseda spremeni v slovensko.
Njoko | 29.11.2017 ob 09:02
2
- +
Slovenceljni-naučite se da je pizza in ne pica..
@zapuščena | 29.11.2017 ob 08:26
0
- +
Šalša inčuni kapre in pa BAZILIKA ne pa origano,kot pri nas!
zapuščena | 29.11.2017 ob 07:47
0
- +
Kar mi je znano, je pizza nastala na jugu Italije, ko so revne žene ribičev pripravile testo z malo šalše in sardelicami...o siru ni bilo ne duha ne sluha, le kakšno zelišče so mogoče dodale...Tako da je dandanašnja pica precej bogatejša od izvirnika. Lahko da pa prodajam meglo...stricu Googlu ne zaupam za prmejduš,,,
Ma res | 29.11.2017 ob 07:12
0
- +
Kaj bodo rekli Kitajci na to? Italijan si že ni izmislil pice! 3/4 pa jih je za en k.
Eho | 29.11.2017 ob 00:51
1
- +
Naj jo zaščitijo ter tako končno obelodanijo sestavine, ter sam način priprave, ki jih ves čas spretno skrivajo.
zapuščena | 28.11.2017 ob 20:20
-1
- +
A v Italiji je pa POVSOD dobra? Kaj pa tista doma, ki jo narediš s samimi dobrimi sestavinami in je hrustljava?
Imajo prav! | 28.11.2017 ob 20:05
4
- +
to, kar delajo v sloveniji so v glavnem sami slabi ponaredki.
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno