Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (Mipor) je ocenil 12 mesnih izdelkov oziroma konzervirano meso, ki je pasterizirano in toplotno obdelano, pakirano v rezinah. Izkazalo se je, da ti izdelki vsebujejo manj beljakovin, zato več maščob, več soli in več aditivov, tudi nepotrebnih in celo nedovoljenih.
KOLIKO MESA JE V "TOAST" IN "PIZZA" ŠUNKI? Bolj malo
Slovenija
V Miporju pravijo, da je potrebno prebrati deklaracijo sestavin na izdelku, da se seznanimo s podrobnostmi. Vsi preverjeni izdelki, razen enega, so bili narejeni iz različnih kosov mesa, a le na polovici izdelkov je bilo to navedeno. Sedem izdelkov je bilo povprečne kvalitete, štirje pa zaradi velike vsebnosti soli in aditivov pomanjkljivi.
Prava kuhana mesnina je narejena iz enega kosa mesa in ni sestavljena iz mesnih koščkov. To preverite tako, da pogledate, ali se na prerezu vidijo posamezne mišice ali večji kosi prašičjega stegna. Če preverite hranilno tabelo, mora izdelek vsebovati vsaj 18 gramov beljakovin na 100 gramov in največ dva grama soli na 100 gramov izdelka. Bodite pozorni na aditive, čim krajši je seznam, tem bolje.
Na tej povezavi si lahko ogledate tabelo ocene izdelkov.