6 °C
DANES
JUTRI
10 °C
20 °C
06:07
24.10.2018

MOŠKI V SLOVENIJI: To je ime, ki je najpogostejše

Povprečna starost moških v Sloveniji je 41,2 leta, najpogostejše moško ime pa je Franc, navaja državni statistični urad pred mednarodnim dnevom moških, 19. novembrom. Bruto plača moških je v povprečju za 102 evra višja od bruto plače žensk. Moških je več kot žensk le v treh članicah EU, in sicer v Luksemburgu, na Malti in na Švedskem.

Uredništvo/STA/S.A., foto: prasenjitghoshwordpresscom.wordpress.com, Christian Life Coaching, fake PHILOSOPHY
13.11.2017 ob 15:17

V lanskem letu se je rodilo 10.366 dečkov, največ novorojenčkov pa je dobilo ime Luka, Filip, Jakob, Nik in Žan. Dečki, rojeni lani, so lahko pričakovali, da bodo živeli malenkost manj kot 78 let. Tisti, ki so se rodili leto prej, so lahko pričakovali 58,5 leta zdravega življenja. Skoraj vsi fantje so lani postali dijaki. Največ se jih je vpisalo v srednje tehniške in druge strokovne programe.

Skoraj polovica starih 20 do 24 let je izobraževanje nadaljevalo na terciarni stopnji, med njimi vsak tretji na področju tehnike, proizvodnih tehnologij in gradbeništva. Vendar pa je na terciarni stopnji študentov manj kot študentk.

Diplomo prve bolonjske stopnje so fantje statistično dosegli stari približno 24 let. Diplomiralo je 12.557 študentov, kar je 41 odstotkov vseh z diplomo. Medtem ko imajo mlajši moški nižjo izobrazbo kot mlajše ženske, pa za starejše moške velja ravno obratno.

Moški ob prvi zaposlitvi star 24,6 leta

Moški so bili lani ob prvi zaposlitvi povprečno stari 24,6 leta, od staršev so se odselili pri starosti 29,2 leta, prvič so se poročili stari 31,9 leta, ob rojstvu prvega otroka pa so šteli 32,2 leta.

Mednarodni dan moških, 19. november, obeležujejo v več kot 70 državah sveta. Pozornost ob mednarodnem dnevu namenjajo zdravju moških in pomenu dobrih odnosov med spoloma.

Delovno aktivnih je bilo lani 446.863 moških. Največ jih je opravljalo poklic voznika težkih tovornjakov in vlačilcev, komercialnega zastopnika za prodajo, delavca za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, skladiščnika in uradnika za nabavo in prodajo. Po začasnem podatku so moški lani zaslužili povprečno 1732 evrov bruto na mesec ali povprečno 102 evra več kot ženske. Starostno so se povprečno upokojili pri 61,5 leta. Njihova starostna pokojnina je bila decembra lani povprečno 746 evrov.

Tri četrtine moških v starosti 65 let ali več je bilo lani poročenih, medtem ko je bila skoraj polovica oz. 44 odstotkov žensk v tej starosti vdov. Med oskrbovanci v domovih za starejše je moških približno tretjina. 31 moških je bilo lani starih 100 let ali več. Moški, ki so umrli leta 2015, so bili povprečno stari 73 let.

Na prvem mestu v EU pri kulturi, na drugem pri skrbi za otroke

Vsaj ene od kulturnih prireditev, izvedenih v živo, se je v Sloveniji v letu 2015 udeležilo več kot četrtina moških, kar je bil med moškimi v članicah EU najvišji odstotek. Pri skrbi za otroke so moški v Sloveniji takoj za Švedi. Pri vsakodnevnih gospodinjskih opravilih in kuhanju pa so se uvrstili v zadnjo tretjino.

Pri obiskovanju športnih dogodkov so na desetem mestu, pri oceni svojega zdravje pa na 19. Slovenija je po številu samomorov med moškimi na šestem mestu v EU.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
Halooo | 14.11.2017 ob 08:49
0
- +
Ma čemu je to podobno?
Dečki, rojeni lani, so lahko pričakovali, da bodo živeli malenkost manj kot 78 let. Tisti, ki so se rodili leto prej, so lahko pričakovali 58,5 leta zdravega življenja. Skoraj vsi fantje so lani postali dijaki.
Neverjetno!
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno