20 °C
DANES
JUTRI
12 °C
20 °C
10:41
24.09.2018

NOVA GORICA NADPOVPREČNO USPEŠNA PRI EVROPSKIH RAZPISIH: Sodeluje z več kot 70 partnerji iz 20 držav

Mestna občina Nova Gorica je v zadnjih dveh letih sodelovala v 81 projektnih prijavah na različne evropske programe. Velik del teh projektnih vlog je še v ocenjevanju. Do sedaj so bili uspešni z devetimi prijavami, kar je več od povprečja v EU, ki znaša štiri uspešne prijave, je na novinarski konferenci povedal župan Matej Arčon.

Uredništvo/STA/R.T., foto: Wikipedia, YouTube
21.12.2017 ob 08:31

V pridobljenih projektih sodelujejo z več kot 70 partnerji iz 20 držav, delež novogoriške občine v teh projektih pa znaša skupaj nekaj več kot štiri milijone evrov. Vsebine, ki jih v novogoriški občini izvajajo s pomočjo evropskih projektov, predstavljajo pomembno dodano vrednost vsakodnevnim aktivnostim občine.

"Prevladujejo teme, ki jih agenda EU opredeljuje kot strateško pomembne za razvoj evropskega konkurenčnega modela - podjetništvo, socialno podjetništvo, energetska učinkovitost, kulturna in naravna dediščina. Pri tem je pomemben tudi vidik prenosa znanj, dobrih praks in vstopanje v kakovostne strokovne mreže," je povedala vodja občinske projektne pisarne Andreja Trojar Lapanje.

Minuli teden so tako pridobili financiranje iz enega najzahtevnejših programov EU, programa Horizont 2020. S projektom URBINAT, v katerem sodeluje 29 partnerjev iz EU in širše, bodo ob potoku Korn v Novi Gorici preverjali uporabnost sodobnih pristopov pri oblikovanju javnega prostora s pomočjo "zelenih" rešitev in z vključevanjem javnosti.

Matej Arčon

S pomočjo evropskih sredstev oblikujejo programske smernice za trajnostno upravljanje kulturne dediščine (Grad Rihemberk, projekt RESTAURA), sodelujejo pri izgradnji ustreznega poslovnega okolja za bolj uspešno delovanje socialnih podjetij (projekt INNO WISE), spodbujajo mala in srednje velika podjetja k odgovornemu inoviranju in pri tem vključujejo vse pomembne deležnike našega okolja (projekt ROSIE), opremljajo osem občinskih objektov s sistemom za daljinsko spremljanje porabe energije (projekt NEKTEO), proučujejo možnosti trajnostne mobilnosti znotraj mesta (Cycle walk) in kot pridruženi partnerji v čezmejnem projektu MOBIS preverjajo možnosti vzpostavitve mreže polnilnic za električna vozila. Sodelujejo tudi v kohezijskem projektu s področja varovanja narave VIPava s tematsko potjo in izgradjo brvi v Peklu (Saksid).

Med ključne projekte za prihodnje leto je Arčon uvrstil projekte, ki se izvajajo v okviru celostnih teritorialnih naložb (CTN), in sicer izgradnja pokritega bazena v Novi Gorici z ureditvijo prehoda skozi športni park, začetek prenove Cankarjevega naselja in urejanje kolesarskih povezav v mestnem območju. V Novi Gorici načrtujejo tudi izgradnjo prve faze pokrite tržnice in nadaljevanje energetskih prenov v vrtcu v Dornberku in telovadnici v Braniku.

Arčon je posebej izpostavil vključevanje občanov pri načrtovanju razvoja v občini. V letošnjem letu so z vključevanjem javnosti uspešno izvedli glasovanje za participativni proračun mestne občine, izbrane projekte pa bodo izvedli v letu 2018.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
. | 21.12.2017 ob 18:52
1
- +
Le naj se vse našteto tudi udejani!!
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno