Pirin kruh brez kvasa

Kulinarika

Verjetno je kdo že preizkušal in kruh delal brez kvasa. Nadomestek zanj je pogosto vinski kamen, a težava nastane, če želite rahel kruh. Meni je to uspelo z izredno enostavnim receptom, pa še izognil sem se nadležnemu čakanju ob vzhajanju.

Potrebujete: 450 g polnozrnate pirine moke, 2 čajni žlički sode bikarbone ali pecilnega praška, 300 ml tekočega jogurta, 150 ml gazirane vode, sol (pribl. 1 žlico) in oljčno olje (2 žlici).

V eni posodi zmešamo pirino moko in sodo bikarono, v drugi posodi pa jogurt, gazirano vodo, oljčno olje in sol. Nato vse skupaj premešamo. Masa bo precej lepljiva, česar se ne smemo ustrašiti.
Pekač za peciva obložimo s peki papirjem in nanj stresemo maso. Lahko ga pečemo tudi na ravnem pekaču.

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Ko je ta topla, moramo testo peči 30 min, nato temperaturo zmanjšajte na 180 stopinj in pecite še dodatnih 15-20 min. Pečica naj ne bo nastavljena na funkcijo ventilacije.

Deli novico: