20 °C
DANES
JUTRI
15 °C
23 °C
23:07
23.09.2018

PROTI SPREMEMBAM: Domačini ne želijo mosta brez 'duše'

Krajani Mosta na Soči so v torek s prepričljivo večino zavrnili načrte za novi most čez Sočo v svojem kraju. Most, ki bi sicer zagotovil večjo prometno varnost predvsem pešcev in kolesarjev, bi bil namreč povsem drugačen od sedanjega. Na Občini Tolmin sedaj pričakujejo, da bo razmere nekoliko izboljšala načrtovana obvoznica.

Uredništvo/STA/R.T., foto: Think Slovenia
09.11.2017 ob 08:08

Po burni razpravi na torkovem zboru krajanov so zbrani tajno glasovali za ali proti predlogu novega mostu. Ob 102 oddanih glasovnicah je 80 volivcev glasovalo proti predlogu novega mostu, 18 jih je gradnjo podprlo, štiri glasovnice pa so bile neveljavne.

V razpravi je bilo največkrat slišati očitke, da pri projektiranju mostu ni sodeloval arhitekt, rešitev bi lahko iskali tudi z arhitekturnim natečajem. To je za nov krog projektiranja mostu predlagala tudi skupina krajanov, ki so se poimenovali Čez most po modrost, in želijo pri tem tudi sodelovati s svojimi zamislimi in možnimi rešitvami. "Potem bi se sedanjim zapletom lahko izognili," je bilo večkrat slišati v razpravi dobro obiskanega zbora krajanov.

Družba RS za investicije (DRSI) je želela zaradi dotrajanosti sedanji most čez Sočo na Mostu na Soči zamenjati z novim. Vendar bi imel ta po sprejetih načrtih povsem drugačno podobo od sedanjega mostu z lokom, bil bi širši z urejeno galerijo s pločnikom.

Sedanji, prav tako betonski most, je bil zgrajen pred skoraj 100 leti. Domačini so v današnji razpravi večkrat poudarili, da ima ta most 'dušo', načrtovani pa da je tak, da se kraj, ki ima most tudi v imenu, z njim ne bi mogel poistovetiti. Investitorjem novega mostu so najbolj zamerili, da so prišli na zbor krajanov šele sedaj, ko je bil že izbran tudi izvajalec gradnje in ne že v samem začetku postopka.

Kljub izgradnji novega mostu se pretočnost prometa v kraju ne bi bistveno izboljšala, saj bi cesta zaradi položaja hiš ostala ozka. Na DRSI so zato napovedali, da bi delno uredili le cesto na desnem bregu Soče. Prometne težave v samem kraju pa nameravajo rešiti z gradnjo obvoznice. Postopki zanjo so se že začeli, saj želijo tranzitni promet čim prej speljati izven središča kraja, slednje pa urediti tako, da bo ponovno služilo druženju domačinov, organizaciji različnih prireditev in nenazadnje tudi vse večjemu turističnemu obisku.

Tolminski župan Uroš Brežan je prepričan, da bo načrtovana obvoznica tako razbremenila most, da njegova rušitev in gradnja drugega morda sploh ne bi bila več potrebna. Vendar je do obvoznice še dolga pot, na kateri bodo morali investitorji sodelovati s prebivalci, da se ne bi ponovil torkov izid glasovanja.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno