RAZKRIVAMO: Zakaj je dražje vino boljšega okusa

Znanstveniki iz Nemčije in Francije so ugotovili, zakaj je dražje vino dejansko boljšega okusa. To je povezano s centrom v možganih, odgovornim za nagrajevanje.

"Sistem za nagrajevanje se aktivira veliko močneje z visokimi cenami in na ta način očitno tudi izkušnja okušanja," je pojasnil Bernd Weber z univerze v Bonnu, ki je raziskavo izvedla skupaj s francosko poslovno šolo Insead. "Zdaj se poraja zanimivo vprašanje, ali je mogoče sistem za nagrajevanje naučiti tako, da bo manj dovzeten za takšne učinke 'placebo marketinga'," je dodal nemški raziskovalec.

V raziskavi je sodelovalo 15 moških in 15 žensk, ki so vino okušali v aparatu za magnetno resonanco. Znanstveniki so jim povedali, koliko stane vsako vino, preden so ga popili po cevki. Nato so vsak vzorec ocenili na devetstopenjski lestvici. V vseh primerih je šlo za enako vino, le cene za steklenico so bile različne - tri, šest in 18 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Po pričakovanjih so sodelujoči trdili, da je bilo dražje vino boljšega okusa od cenejšega," je povedala raziskovalka Hilke Plassmann.

Meritve z magnetno resonanco so pokazale, da sta bila sprednji reženj in striatum, ki sta povezana z nagrajevanjem in motivacijo, dejavnejša ob višji ceni. "Kaže, da se sistem za nagrajevanje in motivacijo poigrava z nami," je sklenila raziskovalka Liane Schmidt.

Deli novico:

@ker |  16 .08. 2017 ob  06: 51
Kaj 3/4?4/5 ljudi,ki pije vino nima pojma!PREVERJENO!tu na obali pa vinarji itak pijejo pivo.
Ker |  15 .08. 2017 ob  23: 14
Ker 3/4, ki pije vino nima pojma o vinu. Simple as that.
Za gezo |  15 .08. 2017 ob  20: 57
Mislim da bi bilo dobro reklamirat travco ne pa alkohol,pol se čudite zakaj toliko nasilja v družini