ŠEMPAS V ZNAMENJU DOBRIH OKUSOV: Začenja se Festival vin in oljčnega olja

Goriška

Festival vin in oljčnega olja je dvodnevni enogastronomski dogodek v Šempasu na Goriškem, ki predstavlja tradicionalne sorte vin in oljčno olje. Vinu in olju se bo danes in v ponedeljek pridružila še divja hrana. Obiskovalci bodo lahko okušali vrhunska vina in odlična oljčna olja ter spoznavali avtohtone, domače in udomačene sorte.

Dogodka se bodo udeležili vinarji iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel. V zadnjih letih so se vinarjem pridružili tudi oljkarji z odličnimi oljčnimi olji. Priložnost bo okušanja 200 različnih vin, od tega 24 zvrsti in 17 penin, ter 24 oljčnih olj. Poleg degustacij se bodo zvrstile delavnice na temo festivalskih vin in oljčnih olj, letos s posebnim poudarkom na divji hrani.

V dveh dneh festivala se bodo zvrstile štiri delavnice. Danes bosta dve delavnici o nadgradnji hrane z oljčnim oljem pečkinih oljih in kaši.

Ponedeljkovo dogajanje se bo pričelo z GoGourmet kuharsko delavnico Kuhanje z divjo hrane Goriške. Popoldanski del pa prinaša še zadnjo delavnica z naslovom "Poslušajmo, okušajmo, spajajmo".

"Trend zdravega načina življenja je vse večji, prav tako se veča vrednota, ki jo izkazujemo do domačih in lokalnih dobrot, posebnosti, edinstvenosti. V ta namen smo povabili k soustvarjanju strokovnjake iz različnih področij enogastronomije, ki bodo vodili štiri različne delavnice," je poudarila vodja dogodka in Turistične zveze - TIC Nova Gorica Dejana Baša.

Organizator vseh dosedanjih enajstih festivalov je Turistična zveza TIC Nova Gorica ob sodelovanju Krajevne skupnosti Šempas.

Letošnji festival se prične z uradnim odprtjem ob 15. uri v Kulturnem domu Šempas. Pozdravnim govorom župana Mestne občine Nova Gorica Mateja Arčona, predsednika Turistične zveze TIC Nova Gorica Črtomirja Špacapana in vipavske vinske kraljice Ane Bric bo sledila predstavitev festivala.

Deli novico: