4 °C
DANES
JUTRI
8 °C
18 °C
06:50
22.10.2018

SEVERNOPRIMORSKO GOSPODARSTVO NAD DRŽAVNIM POVPREČJEM: Plače ne sledijo

Prihodki severnoprimorskega gospodarstva so v letu 2017 zrasli za 13 odstotkov glede na leto poprej in so znašali 4,042 milijarde evrov, odhodki pa so bili višji za 17 odstotkov in so znašali 3,780 milijarde evrov. Čeprav se poslovanje regije nenehno izboljšuje in je nad državnim povprečjem, povprečna bruto plača za njim zaostaja za dva odstotka.

Uredništvo/STA/R.M., foto: arhiv
17.05.2018 ob 13:43

"Odhodki so se lani povečali bolj kot sami prihodki severnoprimorskega gospodarstva, k temu pa so največ prispevale višje cene blaga, materiala in storitev," je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica novogoriške izpostave Ajpesa Mara Kos Maver.

Leta 2017 je dobiček regije znašal 258 milijonov evrov, kar je za dva odstotka manj kot leto poprej, čista izguba pa je bila višja za dva milijona in je znašala 21 milijonov evrov. Z dobičkom je poslovalo 67 odstotkov gospodarskih družb v regiji, ki zaposlujejo 92 odstotkov zaposlenih; nad milijon evrov dobička je imelo 44 družb, štiri med njimi pa so ustvarile več kot 10 milijonov evrov dobička.

Izgubo je ob koncu leta 2017 zabeležila tretjina vseh ali 966 družb, ki imajo skupaj 280 ali en odstotek vseh zaposlenih v regiji. Tri so imele več kot en milijon evrov izgube.

V 3214 severnoprimorskih gospodarskih družbah je bilo lani zaposlenih 25.244 delavcev. Povprečna bruto plača zaposlenih je znašala 1546 evrov, kar je za dva odstotka manj od slovenskega povprečja.

Padala je tudi stopnja registrirane brezposelnosti. Ta je februarja letos znašala 6,6 odstotka. Najnižja je bila na območju občin Idrija in Tolmin, najvišja v regiji pa na območju ajdovske občine, vendar je bila z dobrimi sedmimi odstotki še vedno nižja od slovenskega povprečja. Med brezposelnimi je bilo največ takih z najnižjo in najvišjo stopnjo izobrazbe, bistveno več je starejših kot mladih iskalcev zaposlitve.

Severnoprimorsko gospodarstvo je izvozno usmerjeno, izvoz blaga je bil lani kar za 17 odstotkov višji kot leto poprej. Za dobro milijardo in pol evrov so izvozila podjetja, največ v Italijo, Nemčijo in Francijo. Največji odstotek rasti so beležili pri izvozu v Srbijo in Veliko Britanijo.

Tudi uvoz se je glede na leto poprej močno povečal, večji je bil za 19,9 odstotka in je znašal slabe 1,2 milijarde evrov. Uvoz se najhitreje povečuje iz Srbije in Poljske.

V lanskem letu je močno rasel tudi turizem v regiji, povečalo se je tako število prihodov kot tudi nočitev. V celotni regiji je bilo prihodov turistov več za 13,4 odstotka. Med 367.191 turisti je bilo več predvsem tujih obiskovalcev, ki so v regiji ustvarili 825.003 prenočitve.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
KAPITAL | 17.5.2018 ob 15:04
0
- +
ma vas rad.
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno