Solata z morskimi sadeži je ravno prava hladna predjed, ki osveži v poletni pripeki. Zanjo potrebujemo škampe, hobotnico, kalamare, rakce. Mariniramo z olivnim oljem in limoninim sokom.
Solata z morskimi sadeži
Kulinarika
Morske sadeže stresemo v krop, v katerem jih počasi kuhamo 55 minut. Kuhane sproti pobiramo iz posode, nato pa jih odcedimo in ohladimo. Rakcem izluščimo repke, iz školjk pa izluščimo meso. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo.
• 0,9 dl olivnega olja
• sok 2 limon
• sol
• črni poper v zrnu
• šopek peteršilja
• 2 stroka česna in korenček
Iz limoninega soka odstranimo česen, potem pa mu primešamo sol, da se stopi. Nato med stepanjem postopoma prilijemo olivno olje, nazadnje pa dodamo še sveže mlet črni poper in šopek sesekljanega peteršilja. Z omako prelijemo ohlajene morske sadeže. Narahlo premešamo, pokrijemo in vsaj za 40 minut potisnemo v hladilnik, da se sestavine prepojijo oziroma marinirajo. Solato premešamo, dodamo limono in serviramo s popečenimi kruhki. Solato lahko hranimo še nekaj dni v hladilniku. Imela bo še boljši okus, saj se bo prepojila s sokom.