Šparge so že tu

Kulinarika

Mesec april je v Istri posvečen špargi. V tem pomladnem mesecu se zato zvrsti tudi nekaj prireditev, kot so Špargafest in Največja fritaja, ki bo letos izjemoma v Kopru in ne na Pomjanu, kjer lahko okušamo to zeleno zdravilno rastilno, ki je tudi okusna. V tem mesecu jo radi ponujajo tudi gostinci, pomešano z jajci ali koščki mesa.

Prvi sveži divji kraški šparglji pokukajo na plan v Brestovici. V okviru Br'stovske Špargljade bo letos razstava različnih jedi iz divjih špargljev, degustacija originalnih jedi iz divjih špargljev, ponudba frtalje, pripravljene iz divjih špargljev, jajc in pancete, degustacija br'stovskih vin ter žajbljevega in teranovega likerja, razglasitev kralja in kraljice špargljev, družabne igre in delavnice za otroke.

Šparga je samorasla sredozemska spomladanska zdravilna rastlina. Pri nas raste po vzhodnih, južnih in zahodnih pobočjih Šavrinskega gričevja oziroma od Krasa pa vse do morja, ob stezah, potkah, njivah, trtah, gozdovih.

Šparga je tanka steblasta rastlina temno zelenkaste barve in zraste tudi do 1,5 m v višino. Nabiramo jo od marca pa vse tja do junija. Zdravilno moč šparge in bljušča so poznali že naši daljni predniki, tako da so o obeh celo skovali pregovore oziroma reke.

Eden se glasi: "Šparga in bljušč sta najboljša botra krvi". Res, šparga čisti kri, žene na vodo ipd. Tako pri špargi kot pri bljušču uporabljamo samo mehki del stebla. Običajno ju s prsti nalomimo na koščke (12 cm), in sicer od vrha navzdol, vse dokler je steblo mehko. Špargo pripravljamo na več načinov, najpogosteje kot fritajo z jajci ali še z drugimi dodatki, kot so panceta, pršut, klobase … Kuhano lahko pripravimo kot solato, gratinirano, v mineštri in rižoti.

Več jedi iz špargljev boste lahko pokusili 20. aprila na tradicionalnem Špargafestu v Gračišču. Jedi iz špargljev bodo pripravljali domačini in obalni gostinci. Kot vsako pomlad se bo 5. maja peklo največjo fritajo (ocvrta jajca s šparglji), vendar letos ne v Pomjanu, ampak v Kopru. Za lansko so porabili 2012 jajc, za letošnjo pa vsaj eno več.

Sorodne vsebine:

"Čokolada je dodatek k ljubezni!"

Jesen je čas za tartufe!

Pojeduh v gostilni Za gradom v Kopru

Deli novico: