Verjetno se je že marsikatera gospodinja vprašala, ali je ročno pomivanje posode enako učinkovito v boju z umazanijo kot pomivalni stroj. Včasih se ga nekaterim, morda iz ekološkega ali varčevalnega vidika, ne da prižgati, če imajo le nekaj umazanih krožnikov in kozarcev. Pa vendar, za uničenje vseh bakterij je bistvena temperatura vode.
SPOPAD ZA ČISTOČO: Na roke ali v stroju?
Dom
Če želimo odstraniti večino bakterij, mora temperature vode imeti vsaj 60 stopinj Celzija, kar daje prednost strojnemu pomivanju, je za portal Real Simple pojasnila profesorica okolijskih znanosti Kelly Reynolds.
Da bi namreč pri taki temperaturi ročno pomivali posodo, je namreč skoraj nemogoče. Bojlerji so v izogib pregretju naravnanii na okoli 50 stopinj, pomivamo pa z vodo še malo nižje temperature, saj malokdo lahko drži roke pod tako toplim curkom dlje kot nekaj sekund.
Torej, zmagovalec dvoboja je tehnologija. In še nasvet za kakšno, denimo babičino porcelanasto posodo, ki se jo bojite dati v pomivalni stroj. Za popolno razkuženje – zlasti, če je doma kdo preobčutljiv ali bolan – posodo najprej običajno pomijte, potem pa jo za 5 do 10 minut namakajte v vroči vodi (napolnite korito z okoli štirimi litri), ki ste ji dodali žličko belila.