17 °C
DANES
JUTRI
8 °C
17 °C
13:19
14.11.2018

SREDSTVA ZA OBNOVO POSLOVNIH CON TUDI AJDOVŠČINI IN ILIRSKI BISTRICI: Do konca leta

Na razpis gospodarskega ministrstva za sofinanciranje operacij ekonomsko-poslovne infrastrukture v letih 2017 in 2018 je pravočasno prispelo 19 vlog, sredstva pa so odobrili 15 projektom v 14 občinah. Te bodo za infrastrukturno ureditev poslovnih con skupaj prejele 11,01 milijona evrov. Razpisanih je bilo sicer 15 milijonov evrov.

Uredništvo/STA/R.T., foto: Ekathimerini, Plama pur, sr.wikipedia.org
25.01.2018 ob 11:18

Na razpisu je bilo za občine iz Vzhodne kohezijske regije na voljo 10,50 milijona evrov, iz Zahodne kohezijske regije pa 4,50 milijona evrov, so v današnjem sporočilu za javnost navedli na ministrstvu.

Ajdovščini sredstva za poslovno cono pod železnico  

Štiri odobrene vloge odpadejo na Zahodno kohezijsko regijo, skupni znesek odobrenih sredstev je 1,71 milijona evrov. Sredstva so dobile občine Ajdovščina (za drugo fazo poslovne cone pod železnico), Miren-Kostanjevica (za komunalno ureditev obrtne cone Bilje 2), Divača (za komunalno opremljanje poslovne cone Risnik) in Železniki (za ekonomsko-poslovno cono Alples).

Ilirska Bistrica s sredstvi za kar dva projekta 

Ostalih 11 odobrenih vlog je iz Vzhodne kohezijske regije, zanje je bilo dodeljenih skupno 9,30 milijona evrov. Sredstva bodo dobile občine Šentjernej (za širitev proizvodno storitvene cone Šentjernej-sever), Cirkulane (razširitev ekonomsko-poslovne cone v Dolanah), Ravne na Koroškem (gradnja poslovno komunalne infrastrukture v poslovni coni Ravne), Žalec (poslovna cona Žalec-južno od železnice), Lenart (širitev poslovno-industrijske cone), Mirna (druga faza poslovno-industrijske cone Mirna), Kočevje (komunalno opremljanje industrijske cone Lik), Škocjan (komunalna ureditev poslovne cone GTC Škocjan), Novo mesto (komunalno urejanje obrtno-industrijske cone Livada) in Ilirska Bistrica za dva projekta - komunalno opremljanje industrijske cone Plama in komunalno opremljanje industrijske cone Ilirska Bistrica.

Najvišji dodeljeni znesek je 1,55 milijona evrov, dobila ga je Mestna občina Novo mesto, najnižji pa približno 230.000 evrov, dobila ga je občina Lenart.

Upravičencem se sofinancira največ 90 odstotkov upravičenih stroškov operacije, preostanek morajo zagotoviti iz lastnih sredstev. Izbrani bodo v prihodnjih dneh v podpis poslane pogodbe za sofinanciranje, sredstva pa se bodo izplačala do konca letošnjega leta.

Nekateri niso imeli gradbenih dovoljenj 

Ekonomsko-poslovna infrastruktura, s katero občine opremljajo ekonomsko-poslovne cone, je osnovni pogoj za začetek delovanja teh con, saj brez ustrezne infrastrukture podjetja v coni ne morejo zgraditi svojih poslovnih prostorov in objektov. Posledično v občine ne prihajajo nova mala in srednje velika podjetja, ki v območje prinašajo nova delovna mesta in podjetjem omogočajo razvoj in rast.

V okviru javnega razpisa je bila podprta dograditev, razširitev ali ureditev ekonomsko-poslovnih con z infrastrukturo, ki je za njeno delovanje potrebna. Upravičena je bila prometna, energetska, komunalna infrastruktura in infrastruktura za telekomunikacije.

Podoben razpis je bil objavljen že v letu 2016. Pogoj za podpis pogodbe je bilo pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje, ki pa ga vsi prijavitelji niso uspeli pridobiti, zato sredstev niso pridobili. Ker se je na terenu pokazal interes in potreba po ponovitvi razpisa, saj so občine ustrezno pripravile projekte/vloge, je ministrstvo lani razpis ponovilo. Objavilo ga je julija, rok za oddajo vlog pa je bil v septembru.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno