ŠTUDENT, VEŠ KAJ JEŠ? Preslana subvencionirana kosila s preveč transmaščobami

Slovenija

Zveza potrošnikov Slovenije je v okviru projekta Študent - veš kaj ješ analizirala 18 jedi, ki se pogosto znajdejo v študentskih subvencioniranih kosilih v restavracijah. Ugotovili so, da jedi vsebujejo veliko soli in transmaščobnih kislin. Ob tem so opozorili, da je odgovornost za nezdravo prehrano tako na gostincih kot tudi študentih.

Projekt poteka v sodelovanju Zveze potrošnikov Slovenije in Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, ob finančni podpori ministrstva za zdravje. S pomočjo študentov so načrtno izbrali restavracije, ki so med študenti bolj obiskane, in analizirali 18 jedi, od tega 16 glavnih jedi in dva sendviča.

Na študentskih jedilnikih se pogosto znajde predvsem ocvrta, pečena hrana ter pice. Po besedah Marjane Peterman iz zveze potrošnikov so največjo vsebnost transmaščobnih kislin našli v picah, pri čemer ima ena pica še komaj sprejemljivo vsebnost teh maščob na obrok. Visoke vrednosti teh maščobnih kislin, ki nastanejo ob pregrevanju maščob na zelo visokih temperaturah, imajo tudi ocvrte in pražene jedi. Bolj ustrezne so pečene in jedi z žara.

Odgovorni so tako študentje kot gostinci

Restavracije sicer imajo tudi ponudbo zdravih obrokov, kot je denimo mediteranska zelenjava na žaru, a po njenih navedbah očitno po takih jedeh študentje manj povprašujejo. Kot še večji problem je izpostavila količino soli v študentskih obrokih. V vzorcih kosil so namreč ugotovili kar tretjino priporočenega dnevnega vnosa.

Na podlagi teh ugotovitev bodo ponudnikom podali priporočila za izboljšanje študentskih kosil. Petermanova pa je dodala, da odgovornost za svojo prehrano nosijo tudi študentje, saj jo izbirajo sami. Gostinci pa bi po njenih navedbah lahko zmanjšali porcije mesa, ocvrt krompirček pa bi lahko denimo nadomestili s parjeno zelenjavo.

V zvezi potrošnikov so v okviru projekta analizirali tudi ponudbo v avtomatih s prehrano na fakultetah po Sloveniji. Pri tem so po besedah Anje Zupan ugotovili, da prevladuje ponudba pijač, sladkih prigrizkov, v zadnjih dveh letih pa se je povečala ponudba oreškov, mlečnih izdelkov in sadja.

Preveliki sendviči in prevelike vrečke s suhim sadjem

Največji problem so po njenih besedah še vedno sladke pijače, pa tudi vode z okusom, ki vsebujejo veliko sladkorja. Kljub temu se je v zadnjih dveh letih ponudba sladkih pijač v teh avtomatih zmanjšala, prav tako se je zmanjšala velikost embalaže teh pijač.

Po njenem mnenju ostaja problematična masa sendvičev, saj je prevelika in študentom nudi prevelik energijski zalogaj s preveč maščob. Tudi oreščki so po njenem mnenju pakirani v prevelikih količinah, saj se študenti težko uprejo, da ne bi pojedli cele vrečke.

Vseeno pa obstajajo primeri dobre prakse, denimo na biotehnični fakulteti imajo avtomat s ponudbo sadja. Izpostavila je tudi avtomate, ki nakazujejo, katera hrana je zdrava izbira, en ponudnik pa nudi le lokalne izdelke.

Skoraj polovica jih je zajtrkuje redno

Urška Erklavec iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija je dodala, da si študentje želijo več zdrave ponudbe v avtomatih, kot je suho sadje, krekerji, sendviči s polnozrnatim kruhom, več negaziranih in nesladkanih pijač.

V okviru projekta so se dotaknili tudi zajtrka študentov. Anketa med študenti kaže, da jih 40 odstotkov ne zajtrkuje redno. Najpogostejši zajtrki študentov so jajca, mlečni izdelki, tudi sladki izdelki, bel kruh in rastlinski napitki. Spodbudna informacija pa je, da 77 odstotkov študentov meni, da je njihov zajtrk zdrav. Prav tako se zavedajo, kaj je zdrav zajtrk.

Deli novico:

batman |  23 .03. 2018 ob  10: 08
Nekdo je komentiral moj komentar, ko sem okrcal šolstvo na sploh in kot škodljivo navedel tudi izginjanje tradicije in dediščine. Ozmerjal me je za butca, češ kako nič ne razumem. Prav. To je njegovo mnenje, jaz pa se sedaj ponovno oglašam in pravim, da niti jesti več ne znamo, ker nas tega nihče pravzaprav ne nauči.

Tako ima vsak narod svoje tipične tradicionalne jedi, ki so tradicionalne oziroma se kuhajo zaradi točno določenega namena. Ta pa je: jesti hrano iz svojega okolja. In danes lahko dodamo še, jesti raznoliko in uravnoteženo hrano, da če je le možno s čim manj pesticidov in drugih strupov.
To je vsa umetnost.

Pa še to, hrana je tisto kar se v nas predela v nas same. Na vseh nivojih, tudi energetskem, pa to razumemo ali ne. Mama otroka hrani z ljuberznijo med dojenjem, none itak najboljše kuhajo, ker kuhajo z ljubeznijo, hrana v katero je vložen trud in vsaj malo ljubezni, bo tista, ki nas bo najbolj nahranila. Pojma nimam kakšni bodo otroci naslednjih generacij, če bodo jedli hrano, ki jo pripravljajo stroji....