V izolski gostilni Bujol

Kulinarika

Želja po sveži ribi na žaru, školjkah na buzaro, hobotnici v solati, domačem bakalaju in drugih morskih dobrotah je Pojeduha pretekli vikend popeljala kam drugam kot v najbolj znano slovensko ribiško mesto, Izolo. 

V obmorskem kraju na sredini slovenske obale mrgoli restavracij in oštarij, ki ponujajo jedi na osnovi morskih sadežev. Dober glas, ki - kot pravijo - seže v deveto vas, pa je svetoval oštarijo Bujol. Gostilno, ki stoji v neposredni bližini Manziolijevega trga že 25 pomladi, je leta 2009 prevzel Alen Pušpan. Alen je pred tem izkušnje nabiral v družinskem podjetju Saladia, ki se je ukvarjalo s pripravo delikatesnih morskih jedi. Prav s slednjimi se najraje pohvalijo v pristni gostilni v središču Izole.

Bujol lahko hkrati gosti 40 oseb na pokriti zunanji terasi in še dodatnih 25 v okusno opremljenem notranjem prostoru. Ob jedeh, ki jih pripravlja kuharica Vesna Miailovič, lahko uživate vsak dan med 11. in 23. uro, z izjemo ponedeljka in torka.

Za vse tiste, ki morda niste vedeli, bujol je v lokalnem narečju posoda, ki jo ribiči na barkah uporabljajo za odlivanje vode.

V Bujolu stavijo na izbor domačih delikatesnih predjedi, to so sardoni v limoni, marinirana sardela v kisu in oljčnem olju, domači bakala ter jadranska hobotnica v solati. Priporočajo pa tudi jedi na osnovi dnevnega izlova ribe iz slovenskega morja, bakalajev golaž, brodet in bobiče.

Izbor vin temelji na proizvajalcih iz izolskega zaledja, poleg slednjih pa hranijo buteljke z žlahtno kapljico iz celotne slovenske in hrvaške Istre.

Na drugo junijsko soboto so nam za kosilo postregli sledeče jedi:

-        tris delikatesnih predjedi: marinirane sardele v kisu in oljčnem olju, domač bakala in hobotnico v solati

-        kalamare na žaru s čebulo

-        ocvrte sardone

-        ribona na žaru

-        pidoče na rdeči buzari

-        rakovico na žaru

-        vanilijin sladoled z bučnim oljem

Pili smo vino hišnega vinarja, in sicer malvazijo 2011, Korenika Robi in Dorjan iz Kort.

Za pristno morsko kosilo z zgoraj našetimi jedmi in z vštetim vinom, brez rakovice na žaru, ki vas bo stala dodatnih 7 eurov, boste na osebo odšteli cca. 22 evrov.

Pojeduh preverjeno priporoča:  Marinirane sardele v kisu in oljčnem olju, domač bakala, hobotnico v solati, pidoče na rdeči buzari, rakovico in ribona na žaru.

Gostilna Bujol:

N: Verdijeva 10, Izola

E: alen.puspan@volja.net

M: +386(0)41-799-490

Deli novico:

Damijan |  01 .10. 2015 ob  13: 17
Njihov bakala je najboljši
tamara |  30 .06. 2012 ob  08: 31
meni pa so dobri sardončki v limoninem soku
lana |  29 .06. 2012 ob  15: 21
Super cena
ribič marjan |  28 .06. 2012 ob  15: 35
bariera je bolša !!!
zorka |  27 .06. 2012 ob  22: 15
noro dobra je hobotnica v solati.njam