Želja po sveži ribi na žaru, školjkah na buzaro, hobotnici v solati, domačem bakalaju in drugih morskih dobrotah je Pojeduha pretekli vikend popeljala kam drugam kot v najbolj znano slovensko ribiško mesto, Izolo.
V obmorskem kraju na sredini slovenske obale mrgoli restavracij in oštarij, ki ponujajo jedi na osnovi morskih sadežev. Dober glas, ki - kot pravijo - seže v deveto vas, pa je svetoval oštarijo Bujol. Gostilno, ki stoji v neposredni bližini Manziolijevega trga že 25 pomladi, je leta 2009 prevzel Alen Pušpan. Alen je pred tem izkušnje nabiral v družinskem podjetju Saladia, ki se je ukvarjalo s pripravo delikatesnih morskih jedi. Prav s slednjimi se najraje pohvalijo v pristni gostilni v središču Izole.
Bujol lahko hkrati gosti 40 oseb na pokriti zunanji terasi in še dodatnih 25 v okusno opremljenem notranjem prostoru. Ob jedeh, ki jih pripravlja kuharica Vesna Miailovič, lahko uživate vsak dan med 11. in 23. uro, z izjemo ponedeljka in torka.
Za vse tiste, ki morda niste vedeli, bujol je v lokalnem narečju posoda, ki jo ribiči na barkah uporabljajo za odlivanje vode.
V Bujolu stavijo na izbor domačih delikatesnih predjedi, to so sardoni v limoni, marinirana sardela v kisu in oljčnem olju, domači bakala ter jadranska hobotnica v solati. Priporočajo pa tudi jedi na osnovi dnevnega izlova ribe iz slovenskega morja, bakalajev golaž, brodet in bobiče.
Izbor vin temelji na proizvajalcih iz izolskega zaledja, poleg slednjih pa hranijo buteljke z žlahtno kapljico iz celotne slovenske in hrvaške Istre.
Na drugo junijsko soboto so nam za kosilo postregli sledeče jedi:
- tris delikatesnih predjedi: marinirane sardele v kisu in oljčnem olju, domač bakala in hobotnico v solati
- kalamare na žaru s čebulo
- ocvrte sardone
- ribona na žaru
- pidoče na rdeči buzari
- rakovico na žaru
- vanilijin sladoled z bučnim oljem
Pili smo vino hišnega vinarja, in sicer malvazijo 2011, Korenika Robi in Dorjan iz Kort.
Za pristno morsko kosilo z zgoraj našetimi jedmi in z vštetim vinom, brez rakovice na žaru, ki vas bo stala dodatnih 7 eurov, boste na osebo odšteli cca. 22 evrov.
Pojeduh preverjeno priporoča: Marinirane sardele v kisu in oljčnem olju, domač bakala, hobotnico v solati, pidoče na rdeči buzari, rakovico in ribona na žaru.
Gostilna Bujol:
N: Verdijeva 10, Izola
E: alen.puspan@volja.net
M: +386(0)41-799-490