20 °C
DANES
JUTRI
12 °C
20 °C
10:44
24.09.2018

VIŠJE PLAČE ZA KUHARJE IN NATAKARJE: "Gostinske poklice je treba narediti vredne zaupanja"

Sindikat delavcev gostinstva in turizma, Turistično gostinska zbornica in sekcija turizma in gostinstva pri Združenju delodajalcev Slovenije so danes podpisali aneks h kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije za dvig najnižjih osnovnih plač. Za največ, okoli 15 odstotkov, se zvišujejo osnovne plače kuharjev in natakarjev.

Uredništvo/STA/R.T., foto: bclrestaurantsupply.com, Shutterstock
29.11.2017 ob 14:26

Predsednik Turistično gostinske zbornice Andrej Prebil je ob današnjem podpisu aneksa v Ljubljani poudaril, da je ta dogodek pomemben za razvoj slovenskega turizma, saj je ta pomemben gradnik delovnih mest, saj ima panoga veliko potencialno rast. Zbornica že dalj časa zaznava pomanjkanje ustreznega gostinskega kadra in potrebo po ustreznem vrednotenju dela.

"Zavedamo se, da nadaljnji razvoj in rast turizma ne bosta možna brez reševanja kadrovske problematike, v kar bo treba vložiti več naporov tako na strani delodajalcev kot pristojnih državnih organov. Zavedanje pomena vlaganj v kadre terja celosten pristop k ukrepom za višje vrednotenje dela, motivacijo zaposlenih v panogi in višjo kakovost storitve, ki so pogoj za uspešen nadaljnji razvoj gostinstva in turizma v Sloveniji," je opozoril Prebil. Ob tem pa izpostavil, da je povišanje vrednosti posameznih tarifnih razredov le eden od nujnih ukrepov na tem področju.

Z dvigom plač so se osredotočili predvsem na plače najbolj obremenjenih delovnih mest, to so predvsem kuharji in natakarji, ki spadajo v četrti in peti tarifni razred in ki se jim plače zvišujejo za 15 odstotkov, je pojasnil predsednik sekcije gostinstva in turizma pri Združenju delodajalcev Igor Škrinjar. "S tem bomo tudi pridobili nov kader, predvsem pa ga je treba tudi zadržati," je dejal in dodal, da je velik odliv kadra v druge poklice.

Po podpisu aneksa se osnovne plače v prvem tarifnem razredu, kamor spadajo predvsem čistilke, zvišujejo za dober odstotek, v drugem, kjer so povečini sobarice, se osnovne plače zvišujejo za slabe tri odstotke, v tretjem tarifnem razredu, kamor spadajo sobarice in pomožni kuharji ter pomožni natakarji, pa se zvišujejo za 14,7 odstotka. Za 15,5 odstotka se zvišujejo plače v četrtem tarifnem razredu, v petem pa za 12,2 odstotka. V ta dva razreda spadajo kuharji in natakarji.

Naslednji korak so pogovori o novi kolektivni panožni pogodbi. Škrinjar je povedal, da bodo partnerji do tega petka poslali vsak svoje predloge in pripombe, da bi lahko v naslednjih tednih prišli do kakovostne nove pogodbe.

Predsednik Sindikata gostinstva in turizma Slovenije Kristijan Lasbaher je dodal, da prav podpis aneksa pomeni dobra izhodišča za pogajanja o kolektivni pogodbi. V njej so sicer odprli 16 poglavij, med drugim tudi poglavji delovnega časa in kraja opravljanja dela. Veliko pa bo tudi zgolj lepotnih popravkov. Škrinjar je spomnil, da je treba gostinske poklice narediti "vredne zaupanja, kot so bili nekoč".

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
banana split - | 29.11.2017 ob 17:18
0
- +
konjak pa za flambirane palačinke, cheffeur ?
Konjak | 29.11.2017 ob 17:10
0
- +
Pijani zapitek že ob treh polpoldan govori kaj je pomembno.
MELENAE | 29.11.2017 ob 15:43
1
- +
dandanes za manj kot 10€ na uro na obali nihče niti ne prdne. niti nekvalificiran delavec. in niti na črno.
@samo povem | 29.11.2017 ob 15:32
1
- +
se strinjam s tabo, ma očitno delodajalca malo briga , če se delavec trudi ali ne. itak vemo , da so minimalne urne osnove, denar na roke, delo na črno .....
samo povem | 29.11.2017 ob 15:13
1
- +
vse razumem, ampak oprosti, vsaj minimalen približek pa se ja potrudiš dat.
enim rata spontano, eni pa nikoli ne bojo za tako delo.
mam 40, ma se mi zdi osnova, da človeka vsaj vikaš. jaz vikam vse..
predvidevam,da je bila njena oprava po naročilu delodajalca (privabiti slinaste stranke, ne vem), ampak ..
za moje pojme neprimerno. spoštuj se, če te že drugi ne.
@samo povem | 29.11.2017 ob 15:05
2
- +
za kar praviš ti je kriva država, ker je deregurirala poklice. To pomeni, da ne rabiš imeti šole ( trgovci, natakarji, mesari....)
muffa | 29.11.2017 ob 15:04
3
- +
za vse delavce minimalna neto plača 1000 eur in potem se pogovarjamo dalje !!!!!
samo povem | 29.11.2017 ob 15:00
1
- +
nisem prebrala članka..
se strinjam, da so premalo plačani. delala eno poletje in lahko rečem, ne hvala. najhujše je delati z ljudmi.
ne strinjam pa se,da ta poklic opravlja nekvalificirana oseba..ne govorim toliko o izobrazbi, ampak
o pojmu opravljanja poklica natakar ipd.
da stopi do mene šinjorina in reče: čaw ,kaj boš? ..s čingumom, hlačkah,ki komaj
pokrijejo lulo, zgoraj top..
nanka me ne prašaj kaj bom..


a | 29.11.2017 ob 14:41
1
- +
sobarice,čistilke,receptorji,vzdrževanje.....
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno