20 °C
DANES
JUTRI
12 °C
20 °C
10:44
24.09.2018

VIŠJE SODIŠČE PRITRDILO DELAVCEM LIPICE TURIZMA: "Država sproducirala nepotrebne dodatne stroške"

Višje delovno in socialno sodišče je v sporu osmih nekdanjih delavcev Kobilarne Lipica proti družbi Lipica Turizem v stečaju in Kobilarni Lipica v celoti potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, da so odpovedi pogodb o zaposlitvi, ki jih je decembra 2016 podala Lipica Turizem, nezakonite, so sporočili iz sindikata KS 90.

Uredništvo/STA/R.M., foto: arhiv
08.01.2018 ob 12:15

Drugostopenjsko sodišče je v sodbi, ki so jo v sindikatu prejeli 3. januarja, tako potrdilo, da so bili vsi tožeči delavci v delovnem razmerju v Kobilarni Lipica od 1. janaurja do 22. maja 2017, ko so se pogodbe o zaposlitvi sodno razvezale.

Višje sodišče je potrdilo tudi, da tožečim delavcem poleg plač pripadajo za vse te mesece tudi denarna povračila, ki se gibljejo med 8300 in 13.820 evrov, so zapisali v Obalni sindikalni organizaciji - KS 90.

Ob tem so izpostavili, da je država kot lastnica Kobilarne Lipica "trmasto vztrajala pri svojem in poleg sodnega spora sproducirala tudi nepotrebne dodatne stroške za pritožbeni postopek". Od države zahtevajo, da takoj sproži vse postopke za ugotavljanje posredne in neposredne odgovornosti za zapravljanje proračunskega denarja za sodne postopke, predvsem direktorice Kobilarne Lipica Lorele Dobrinja, zadnjega direktorja Lipice Turizma Darka Ravnikarja in državne sekretarke na gospodarskem ministrstvu Eve Štravs Podlogar.

V sindikatu so vseskozi vztrajali, da je šlo pri delavcih Lipice Turizem za prenos dejavnosti in zaposlenih. Stečajna upraviteljica Lipice Turizem je Kobilarno Lipica pozvala k prevzemu delavcev, kar pa so v javnem zavodu zavrnili. Delavci so sprožili tožbo, koprsko delovno sodišče pa je sredi lanskega leta ugotovilo, da so bile odpovedi pogodb o zaposlitvi s strani Lipice Turizem nezakonite ter da je od 1. januarja letos obstajalo delovno razmerje tožnikov pri Kobilarni Lipica.

Stečajna masa oškodovana s spornimi posli?

Časnik Finance je sicer v soboto poročal, da naj bi stečajno maso Lipice Turizem z domnevno spornimi posli pred začetkom stečaja prikrajšali za nekaj manj kot 100.000 evrov. Sporne naj bi bile prodaja opreme državni Kobilarni Lipica in dve pogodbi za storitve pospeševanja prodaje. Stečajna upraviteljica Manca Vuk Osenar je konec minulega leta tako vložila tri izpodbojne tožbe, predmet katerih so trije posli, ki so po mnenju Vuk Osenarjeve pripomogli k temu, da je manj ostalo za upnike, predvsem nekdanje delavce.

Prva tožba zaradi zmanjšanja stečajne mase za dobrih 61.000 evrov je bila vložena zoper Kobilarno Lipica. Zadnji direktor Lipice Turizma Darko Ravnikar je namreč le nekaj dni pred začetkom stečaja Kobilarni Lipica, ki je prevzela dejavnost Lipice Turizma, prodal več osnovnih sredstev. A kupnine kobilarna ni plačala, temveč je terjatev po navedbah stečajne upraviteljice pobotala z bistveno starejšimi nasprotnimi terjatvami, ki pa v stečaju ne bi bile poplačane.

Problematična pa sta še dva posla, sklenjena dobre štiri mesece pred začetkom stečaja - eden s hrvaškim podjetjem, drugi s slovensko samostojno podjetnico. Z obema je vodstvo Lipice Turizma sklenilo pogodbo za pospeševanje prodaje turističnih in gostinskih storitev, za katere Vuk Osenarjeva na podlagi prejete dokumentacije domneva, da je šlo za fiktivne storitve ali za storitve, namenjene Kobilarni Lipica, je še navedel časnik.

Nekdanji direktor Lipice Turizem Darko Ravnikar za Finance tožb ni komentiral, saj da z njimi ni seznanjen. Je pa povedal, da je bila Lipica Turizem pri vseh odločitvah nenehno v stiku s Slovenskim državnim holdingom, ministrstvom za gospodarstvo in tudi sindikati. "Menim, da nismo naredili nič narobe. Lipica Turizem je bil največji dolžnik Kobilarne Lipica, ki je tudi prevzela njeno dejavnost. Ravnali smo tako, da bi dejavnost nemoteno opravljali naprej, da ne bi prenehala turistična dejavnost. Želeli smo preprečiti gospodarsko škodo, ki bi lahko nastala ob prenehanju dejavnosti," je Ravnikar pojasnil za časnik.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
delavci | 10.1.2018 ob 07:55
1
- +
raznorazni " lastniki " in nadzorni sveti se IZMIŠLJUJEJO združevanja podjetij,reorganizacije , prodajo hotelov
ZAKAJ PRI HUDIČU NE SPELJEJO VSE TO BREZ ,DA MEČEJO LJUDI NA CESTO , USPOSOBLJENE DELAVCE ,POTEM PA ZAPOSLUJEJO NA NOVO ,
LIPNKA | 9.1.2018 ob 18:05
0
- +
Tole predvideva Počivalšek v predlaganemnovemzakonu:

57. člen
(preneha mandata organom javnega zavoda)

Z dnem preoblikovanja Javnega zavoda Kobilarna Lipica v družbo Kobilarna Lipica d.o.o. preneha mandat vsem organom obstoječega javnega zavoda, razen direktorju, ki nastopi v funkciji direktorja družbe Holding Kobilarna Lipica d.o.o. do izteka mandata.

Mulo | 9.1.2018 ob 08:26
2
- +
Stroške naj plača osebno tisti, ki jih je povzročil. Vsaj to pa bojo sposobni ugotoviti?!
dobrinja | 8.1.2018 ob 21:52
2
- +
kaj pa psihični problemi delavcev ga.Dobrinja , se vi zavedate kaj pomeni izguba službe
nič bat | 8.1.2018 ob 16:48
0
- +
bojo že vrhovni kriminalci pravnomočno sodbo spremenili !!...
muffa | 8.1.2018 ob 13:18
4
- +
naj stroške plača in zaradi nesposobnosti leti z delovnega mesta tisti, ki je povzročil škodo delavcem in nam davkoplačevalcem !!!!
1
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno