ZAČENJA SE JESENSKI TEDEN RESTAVRACIJ: Rekordnih 91 sodelujočih

Kulinarika

Danes se začenja jesenski Teden restavracij, v katerem sodeluje rekordnih 91 restavracij in gostiln. Slovenski chefi in chefinje so za prihodnjih devet dni, kolikor traja prireditev, pripravili 152 posebnih menijev, polnih najboljših jesenskih in lokalnih sestavin.

Lanski jesenski Teden restavracij je privabil 42.000 gostov, letošnji obeta, da bo spet rekorden, saj nastopa doslej največje število gostiln in restavracij, so sporočili organizatorji prireditve, šola okusov Vivi.

Restavracije, ki sodelujejo v prireditvi, bodo menije (najmanj trije hodi) ponujale po enoti ceni 16 evrov.

Regijsko je v jesenskem Tednu restavracij najbolj množično zastopana Ljubljana z okolico (25), sledi ji Štajerska (23). Na Primorskem sodeluje 17 restavracij, na Gorenjskem 12, na Dolenjskem 10, v Prekmurju dve, na Koroškem in Notranjskem pa po ena.

V največ menijih bodo prisotne buče, sledijo kostanji, gozdne gobe (jurčki in lisičke), rdeča pesa, hruške, skuta, jabolka, grozdje in fižol. Gurmani bodo lahko izbirali tudi med meniji, v katerih bodo zelje, ohrovt, korenje, krompir, ajdova kaša, topinambur, pastinak, konoplja, sladek krompir.

Veliko bo sladkovodnih rib, med katerimi bo največ jedi iz postrvi in smuča, uživati bo mogoče tudi v potočnih rakih, somih in ščukah. Iz morja bo največ brancinov, na izbiro bodo tudi hobotnica, kovač, trska, morski vrag, morski pes in ostrige.

Govedine vseh pasem in ras bo največ na žaru, piščanci bodo pripravljeni kreativno, jesen pa je po pojasnilih organizatorjev čas tudi za jagnjetino in teletino. A slovenski chefi bodo v jedeh uporabili tudi kunce in zajce, žrebičke, kopune ter divjačino (srna in jelen, divji prašič, gams in fazan). Chefi bodo pri pripravi jedi uporabili tudi tartufe, jetra gosi in rac ter krokodilji rep.

Teden restavracij je bil v Sloveniji prvič organiziran leta 2012 v Mariboru v okviru Evropske prestolnice kulture, nato pa je leta 2013 akcija postala vseslovenska in tradicionalna. Akcija je organizirana dvakrat letno, spomladi in jeseni.

Deli novico:

Ah, |  21 .10. 2016 ob  16: 53
chefi!