Večina ljudi med uživanjem lubenice odstrani in zavrže drobne črne pečke. Nikar! Imajo namreč veliko dobrih učinkovin, ki jih lahko izkoristimo, če semena skuhamo, zmeljemo ali spečemo, pišejo na portalu Dnevno.
ZDRAVE LUBENICE: Ko boste to prebrali, ne boste več zavrgli njenih pečk
Zdravje
Semena lubenice vsebujejo prehranska vlakna, nujno potrebna za normalno delovanje prebavnega trakta. Pomagajo pri pojavu črevesnih parazitov ter zdravljenju zlatenice in raznih vnetij.
Pečke lubenice priporočajo za krepitev srca ter mišičnih struktur, kot čaj ali prigrizek pa so dobre za izboljšanje pomnjenja ter koncentracije in bolj zdrav videz kože.
Čaj je koristen tudi v boju z diabetesom tipa 2, pečke pa tako kot sam sadež izboljšujejo tudi libido in moško potenco.
Semena lubenice so odličen vir magnezija, železa, vitaminov A, B, C, antioksidantov, kalcija, kalija, mangana, niacina ter zdravih maščob.
Recept za čaj iz pečk
Potrebujete štiri žlice svežih pečk, ki jih zdrobite in zmeljite ter 15 minut kuhate v dveh litrih vode. Dobljeno pijačo nato enakomerno popijete v dveh dneh, tretji dan pa naredite pavzo. Tak interval lahko ponavljate nekaj tednov.