Nova premiera v Kopru

V koprskem gledališču so v petek premierno uprizorili igro Filumena Marturano italijanskega avtorja Eduarda De Filippav režiji Katje Pegan. V naslovni vlogi je nastopila igralka Saša Pavček, Domenica pa je odigral Bine Matoh. Tekst je posebej znan po mojstrski filmski priredbi režiserja Vittoria De Sice, naslovljeni Poroka po italijansko s Sofio Loren in Marcellom Mastroiannijem v glavnih vlogah.

Avtor je igro napisal leta 1946 za svojo sestro, igralko Titino. Pri ustvarjanju besedila pa ga je vodilo predvsem sočutje do ljudi, ki jim je v življenju tako hudo, da ne morejo jokati. Predstava govori o razmerju med nekdanjo kurtizano in družbeno dobro situiranim moškim ter o problematiki nezakonskih otrok.

Po besedah režiserke Katje Pegan, je »upanje, da je življenje vredno in da si ga moramo upati živeti«, pravzaprav ključ Filumene Marturano.

Koprska uprizoritev je nastala v sodelovanju s SNG Nova Gorica. Pavčkova je že pred premiero dejala, da sama sicer nima rada tako imenovanih herojskih vlog, ki so včasih preveč zvezdniške. Vendar zatajevano materinskost in ljubezen, ki jo prinaša vloga, vidi tudi kot obračun z današnjim načinom življenja. "Danes znamo vseeno pogosto gojiti pozitivna čustva in smo pripravljeni odprto sprejemati ljudi z drugačnim pogledom. Dinamika partnerske zveze je v tem tekstu izredno dragocena. Filumena je ženska, ki ne pričakuje nič od življenja, ne pričakuje sreče, ker pravzaprav sploh ne ve kaj sreča je. Menim, da je tudi v njeni revščini motiv zakaj se tako zelo bori za preživetje in družino, saj te topline ni doživela, želi pa si deliti svojo ljubezen," je dejala.

filumenaDirektorica koprskega gledališča in režiserka predstave Katja Pegan

V predstavi poleg Pavčkove in Matoha nastopajo še Ivo Barišič, Teja Glažar, Lara Jankovič, Ajda Toman, Blaž Popovski, Igor Štamulak, Rok Matek in Blaž Valič. Avtor prevoda in lektor je Srečko Fišer, ki je pojasnil, da gre v tekstu za urban dialekt, ki ga v slovenščini praktično ne poznamo. Igra je napisana v kleni neapeljščini, koprska različica pa bo v primorskem dialektu. Dramaturginja predstave je Martina Mrhar, scenograf Milan Percan. Kostume je oblikovala Ana Matijević, avtor glasbe pa je Mirko Vuksanović.

 

 


Deli novico: