ZAKAJ IMA FEBRUAR 28 DNI? Razlog je precej bizaren

Vse se je začelo pri Starih Rimljanih, natančneje pri njihovem prvem kralju Romulu, ki si je zamislil koledar s samo 10 meseci. Zaplete je razrešil Julij Cezar.

Pri Starih Rimljanih se je leto pričelo z marcem in končalo z decembrom. Januar in februar takrat nista obstajala, a zimski čas je bil za Stare Rimljane še kako pomemben – njihovo bogastvo je temeljilo na sajenju in nabiranju. Okoli leta 750 pr. n. š., ko je zavladal novi kralj, so se na koledar odločili dodati še dva meseca, da bi ga sinhronizirali z 12 luninimi cikli. Tako so dodali januar in februar, ki pa sta takrat oba štela samo 28 dni. Kralj se je nato odločil januarju dodati še en dan, s tem pa povzročil zmedo, Reader's Digest povzema portal 24sata. 

Nekaj let je takšno štetje sicer dobro delovalo, kmalu pa sezone več niso bile usklajene s tipičnimi meseci letnega časa. Rimljani so rešitev videli v novem mesecuMercedonius –, ki so ga v koledar umestili na štiri leta, po 23. februarju. S tem pa so si zakomplicirali življenje.

Stvari je nato v svoje roke vzel Julij Cezar in okoli 45. leta pr. n. š. naredil koledar po vzoru Egipčanov. V koledar je dodal deset dni in dodatni dan v februarju na vsaka štiri leta. Takšen koledar uporabljamo še danes in tako ima februar 28 dni, v prestopnem letu pa 29.

Deli novico:

D.E. Duncan |  04 .02. 2018 ob  16: 38
Trenutni koledar je po reformi papeža Gregorija XIII.; 365 dni, 5 ur, 48 minut in 20 sekund.
Tako so leta 1582 morali izbrisati 10 dni in s tem odpraviti zamik iz Cezarjeve reforme (45 pr.n.št."leto zmešnjave", ki je bilo dolgo 445 dni). Saj so jim drseli vsi točno določeni prazniki itd.
Kitajska je ta koledar sprejela šele leta 1949.
Ampak trenutni koledar spet prehiteva pravo solarno leto za skoraj 26 sekund na leto.
Vir: knjiga KOLEDAR