8. MAREC: Zdaj je čas, da moški držijo z ženskami

Svet

Mednarodni dan žensk je letos z geslom Zdaj je čas: Aktivistke na podeželju in mestih spreminjajo življenja žensk. Sovpada z odločenostjo, da glede spolnega nasilja ne bodo tiho. Zdaj je čas, da moški držijo z ženskami, meni generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je pozvala k ničelni stopnji strpnosti do nasilja.

Enakopravnost spolov je vprašanje človekovih pravic in je v interesu nas vseh, je v poslanici opozoril generalni sekretar Združenih narodov Guterres. "Neenakopravnost spolov in diskriminacija žensk povzročata škodo vsem," je poudaril.

Po njegovih besedah je veliko dokazov, da je vlaganje v potencial žensk najbolj učinkovit način za napredek skupnosti, podjetij in celo držav. Zaradi sodelovanja žensk so mirovni sporazumi boljši, družbe bolj mirne in podjetja močnejša. V okoljih, kjer so ženske diskriminirane, je pogosto zaslediti prakse in prepričanja, ki škodijo vsem. Po drugi strani pa porodniški dopust, zakoni proti nasilju v družini in ureditev enakega plačila za moške in ženske prinašajo koristi vsem, je spomnil.

Generalna skupščina ZN je 8. marec določila kot mednarodni dan žensk z resolucijo leta 1977.

"Zdaj je čas, da moški držijo z ženskami, jim prisluhnejo in se od njih učijo," je pozval. "Odkritost in odgovornost sta nujni, če naj ženske izkoristijo svoj potencial in pomagajo k napredku vsem nam v skupnostih, družbah in podjetjih," je dodal.

Pot do popolnoma enakopravne obravnave moških in žensk v praksi je še dolga, je opozorilo 14 članov Evropske komisije, vključno s prvim podpredsednikom komisije Fransom Timmermansom in visoko predstavnico EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednico komisije Federico Mogherini.

Slovenska ministrica sporoča 

Slovenska ministrica za delo Kopač Mrakova pa je v poslanici izpostavila, da je treba spreminjati družbo, da bo ta manj strpna do nasilja, seksizmov in šovinizmov ne glede na to, kdo jih širi.

Dela je še veliko, zlasti kritična področja pa so zastopanost žensk na najvišjih položajih v gospodarstvu, nasilje nad ženskami, poklicna in sektorska segregacija in slabše plačilo žensk, je naštela.

Deli novico:

yasuo | včeraj ob 20:45  |  09 .03. 2018 ob  13: 37
No vidis, implcitino priznas svojo inferiornost, ker mislis ,da samo nekdo ki ima faks lahko pise take stvari. Ker sam nisi sposoben se ucit in razmisljat, predpostavljas ,da tudi drugi ne morejo. Nimam faksa, ker ne rabi sola za bit razgledan.

Informacije se nakladajo ,ker jih ti ne dohajas, torej ti ne uspe jih sprocesirat in odkladat. Tako,da je tvoj problem ce enostavnih misli ne razumes in se ti nakladajo v glavi.

Ne rabi imeti Teoloske fakultete, vzames Biblijo, Koran, Bahavat Gito...itd v roke, JIH PREBERES in se pozanimas za situacijo zensk v drzavah kjer prevladujejo dolocene religije.
yasuo |  08 .03. 2018 ob  20: 45
-1
yasuo | danes ob 12:46 | danes ob 12:49 0-

se opravičujem
šele sedaj sem videl da si končal teološko fakulteto in poznaš tudi ostale vere
yasuo |  08 .03. 2018 ob  20: 40
-1
@yasuo | danes ob 12:46 | danes ob 12:49 0-


rekel sem če lahko še malo bolj nakladaš in ne zmerjaš
a si mogoče končal FDV ali kakšno podobno stvar za moraliziranje in proizvodnjo megle
yasuo | danes ob 12:46  |  08 .03. 2018 ob  12: 49
Kaj si res tako mentalno omejen ,da ne dohajas

Ce smatras osebo drugacno od tebe samo zaradi svojih spolovil , kako ne bos smatral drugacno osebo zaradi barve koze ali narodnosti.

Kaj tega ne razumes? Botem si DEBIL, zal. Ce pa razumes ARGUMENTIRANJ, ZAKAJ ni tako, kot pravim jaz. Ce ne si se vecji DEBILCEK.
yasuo |  08 .03. 2018 ob  12: 46
@Geza | danes ob 11:14 | danes ob 12:19 -1-

a lahko še malo bolj nakladaš.
Geza | danes ob 11:14  |  08 .03. 2018 ob  12: 19
Ja skoda, da biblija nima nobene pravne podlage. In se manj pa ima greh pravno podlago.

Kdor ne spostuje zensk ne more spostovati niti crnega, rdecega, drugacnega.

Ce ze z osebo, s katero naj bi delili najlepse stvari v zivljenju ravnamo diskriminatorno samo ,zato ker ima drugacno spolovilo, kako bomo lahko sprejeli druge drugacne ljudi
Tukaj je bistvo vseh diskriminacij in vojn na svetu.

In religije VSE OD PRVE DO ZADNJE, imajo zensko za manjvredno. Dokler bo ta strup obstajal, bo obstajala diskriminacija in vojne.
.
Ti je jasno Geza???
Geza |  08 .03. 2018 ob  11: 14
V Bibliji je določeno mesto moških kot žensk in to je potrebno upoštevati drugače pa pride hitro do greha .
HAALO |  08 .03. 2018 ob  09: 36
"Zdaj je čas, da moški držijo z ženskami"

Katera budala lahko sproducira take ideje?
yasuo |  08 .03. 2018 ob  08: 38
saj bomo dobili sladkorno bolezen od toliko cukra