BAVČAR SE IZOGIBA ZAPORU: Poleg odloga prestajanja kazni, zahteva tudi izločitev predsednika sodišča

Slovenija

Ljubljansko okrožno sodišče zaradi procesnih ovir pred začetkom sodnih počitnic še ni odločilo o prošnji nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja za odlog prestajanja kazni, so pojasnili na sodišču. Bavčar je namreč zahteval tudi izločitev predsednika sodišča iz odločanja, višje sodišče pa ga je v zadevi, ki ni nujna, zavrnilo.

Bavčar, ki bi moral 20. julija na prestajanje petletne zaporne kazni na Dob, je na okrožno sodišče posredoval prošnjo za odlog prestajanja kazni. Sodišče sicer ne pojasnjuje, kakšne razloge je pri tem navedel, so pa pojasnili, da so skupaj s to prošnjo v ponedeljek prejeli tudi njegovo zahtevo za izločitev predsednika sodišča Marjana Pogačnika in podpredsednice Sonje Ilovar Gradišar.

Okrožno sodišče je zato v torek zahtevo za izločitev v pristojno odločanje posredovalo Višjemu sodišču v Ljubljani, ki je v sredo zahtevo za izločitev predsednika in podpredsednice sodišča zavrnilo. Odločba je bila odpravljena še isti dan.

"Ne glede na to še vedno obstoji procesna ovira, da bi o prošnji za odlog obdolženega na Okrožnem sodišču v Ljubljani lahko odločali," so pojasnili. V skladu z zakonom o upravnem postopku ima namreč obdolženi po prejemu sklepa višjega sodišča 15 dni časa za pritožbo, o kateri bo, če bo vložena, odločalo vrhovno sodišče.

Bavčarjev zagovornik Janez Koščak je sporočil, da zadeve ne komentira, prav tako je ne bo komentiral njegov klient.

Ker zahteva za izločitev predstavlja procesno oviro, bo vsebinsko odločanje o prošnji za odlog izvršitve kazni mogoče šele po pravnomočnosti sklepa Višjega sodišča v Ljubljani glede izločitve. Ob tem pa na so na sodišču dodali, da v skladu z zakonom o sodiščih v času sodnih počitnic procesni roki, razen v zadevah, ki jih zakon opredeljuje kot nujne, ne tečejo, prav tako se ne vročajo sodna pisanja oz. začnejo procesni roki teči prvi naslednji dan, ko se iztečejo sodne počitnice. "Zadeve izvrševanja kazni zapora v skladu z zakonom ne štejejo kot nujne," so dodali. Sodne počitnice sicer trajajo do 15. avgusta.

Deli novico:

igor |  17 .07. 2017 ob  10: 01
-2
s tabo smo vsi ki komaj preživimo mesec,ki smo za radi tebe in ostalih oligarhov izgubili službe in si želimo da postaneš selektor te mafijske države...smeh je polovico zdravja
MELA |  16 .07. 2017 ob  17: 34
VEDO TANTO BRUTTA, DISSE LA "CONTESSA"!.....................
Janković se ni treba izogibati  |  16 .07. 2017 ob  11: 26
On ima vse pod kontrolo, že veliko veliko pred sojenjem
@zoran13 |  16 .07. 2017 ob  00: 08
Ti pa res nakladas. Vse firme Istrabenza se delajo. Ib ima manj slabega dolga kot Jankovićev klm. In ob so potopili politiki ko so prepovedali financiranje, da ne bi Bavčar dobil moč
Se boji |  15 .07. 2017 ob  21: 32
Ker ni dec ampak starec z debelo ritjo to pa je v zaporu iskana roba plus vazelin
bublo |  15 .07. 2017 ob  18: 22
Ne bom komentiral, ker nismo na isti valovni dolžini z nekaterimi na tem forumu. Hotel sem samo nekako parafrazirati temo o kateri govorimo.Vem samo nekaj; govoriti o pravni državi ob vseh peripetijah, ki nam jih politika in sodstvo kot nekak njen oproda dnevno servirajo, ob katerih še največjega brezbrižneža zaboli v zatilju, je najmanj neokusno ,če že ne zavajajoče. Zato pravim, da bo preteklo še precej časa, preden se bomo zavedali resnosti situacije v katero so nas naši "odrešitelji" ( tako levi kot desni) pahnili in ne vem, če ne bo morda takrat res potrebno kaj več od lepih, oguljenih besed od osladnih , vedno istih fac v medijih.....Sprašujem se, kdaj bo ta narod spregledal,...če sploh bo ?
če |  15 .07. 2017 ob  14: 49
je sodstvo skorumpirano potem ni šans da bi bil v zaporu kaj več kot kakšen mesec. lih tako, zaradi videza o pravni državi
@bublo  |  15 .07. 2017 ob  12: 10
Zgodovina nas uči, da se vsako sekanje glav in podobne hitre rešitve na koncu sprevržejo najprej v vsesplošni kaos in potem v diktaturo. Bavčar je pravnomočno obsojen, sedaj še nekaj miga in se upira, ampak na koncu bo za razliko od drugega znanega politika sedel. Ali pa se skrival v kakšni čudni državi in trepetal, kdaj ga bodo našli.
zoran13 |  15 .07. 2017 ob  11: 05
Z vsemi manipulacijami, ki so se dogajale okrog lastninjenja Istrabenza d.d., ki je bilo do takrat steber primorskega gospodarstva, pod njegovim vodstvom, pa je ob pri(h)vatizaciji pridelalo ob koncu leta v bilanci -996.000.000 €. Vse to je prispevalo h kasnejšemu sesutju Istrabenza d.d. in vseh ostalih podjetij, ki so bili z njim v povezavi. Ob tem ne gre pozabiti veliko mnoštvo samostojnih podjetnikov, ki so zaradi teh poslov zaprli svoje dejavnosti in poslali vse skupaj v stečaj in družine v negotovost. Kasneje so se priklučile še dejavnosti okoli nakupa hotela Adriatic v Opatiji, ki so ga morali v Istrabenz Turizem neslavno in prepoceni prodati. Da ob tem ne govorimo o oderuško dragi adaptaciji Hotela Palace v Portorožu in zraven njega izgradnji novega ter njegovi kasnejši prodaji tujcem za samo 25mio€. Kako in koliko je vse to vplivalo na vsa podjetja na Primorskem in koliko škode je vse to povzročilo, je vidno še danes po preživelik podjetjih, po velikem številu nezaposlenih in prosilcih za socialno pomoč. Vse to bo predmet kakšnega filmskega spektakla pod taktirko Igorja Bavčarja
@@bublo |  15 .07. 2017 ob  10: 50
Ali se delaš neumnega, ali pa to dejansko si? Če je slednje, ne znaš odgovora?
@bublo |  15 .07. 2017 ob  09: 01
Takih neumnosti pa ne slišiš vsak dan. Že vlečenje yuge je dokaz ......., kaj šele več stoletij.
Madonca |  15 .07. 2017 ob  08: 58
A danes pa ne bo novega članka o ib ? Nad kom pa boste zmanipuliraLi in onanirali, nje
1