BO MEHURČEK KMALU POČIL? Bitcoin z novim rekordom

Gospodarstvo

Vrednost kriptovalute bitcoin je danes dosegla novo rekordno vrednost pri 9895 dolarjih in se s tem približala psihološki meji 10.000 dolarjev. Med analitiki se sicer krepi strah, da gre pri naraščanju vrednosti bitcoina, ki se je v dveh tednih podražil za 45 odstotkov, za mehurček, ki bo kmalu počil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bitcoin, lansiral ga je avtor s psevdonimom Satoshi Nakamoto, je bil ob svojih začetkih leta 2009 vreden le nekaj dolarskih centov. V zadnjem času pa njegova vrednost hitro raste, kar skrbi analitike. Prvi mož JP Morgan Jamie Dimon je ocenil, da gre pri naraščanju vrednosti bitcoina za "prevaro" in zato svojim zaposlenim ne priporoča trgovanja s to kriptovaluto. Opozorila, da je rast vrednosti posledica špekulativnega trgovanja, se krepijo tudi na Kitajskem, kjer so prepovedali platformo za trgovanje z bitcoini. Vendar pa to ne odvrne vlagateljev, ki se zanimajo za bitcoine. Sredi januarja je bil en bitcoin vreden 752 dolarjev, od takrat pa vrednost eksponentno raste.

"Največja težava pri bitcoinu je, da ni reguliran," je v pismu strankam opozoril vodilni analitik pri družbi Axitrader James Hughes. Bitcoin namreč tako kot ostale kriptovalute ni reguliran, kar pomeni, da nad njim ne bdi nobena centralna banka niti ni podprta s strani katere od držav. Kot ostale kriptovalute se bitcoin uporablja kot plačilno sredstvo za dobrine in storitve, da se ga zamenjati tudi za druge valute.

Deli novico:

TOMY |  03 .12. 2017 ob  18: 05
nic ne bo pocil,ker to sploh ni mehurcek,to je tehnologija prihodnosti ki ima velikanski potencial,problem nastane edino,ker ga "elita" ne more kontrolirati in se trudi na vse pretege da bi ga unicila,vendar mislim da je za to ze zdavnaj prepoozno,..btc to 1 mio. and more. i bet my house
Bb |  29 .11. 2017 ob  12: 12
Moraš bit kojn da ga kupiš?