BODO ŠOLE V SREDO ZAPRTE? Kocka bo padla danes

Slovenija

Glavni stavkovni odbor šolskega sindikata Sviz bo danes odločal, ali bodo v sredo v vzgoji in izobraževanju stavkali ali ne. Odločitev bodo sprejeli po pogajanjih z vladno stranjo. Kakšna bo zadnja vladna ponudba, pa bo očitno odvisno tudi od razpleta na dopoldanskem srečanju koalicije.

Koaliciji bo namreč potek pogajanj s sindikati danes dopoldne predstavila vodja vladne pogajalske skupine, generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič.

S sindikata so pred današnjim nadaljevanjem pogajanj sporočili, da vladna ponudba za zdaj le minimalno zmanjšuje razliko pri vrednotenju dela vzgojiteljev in učiteljev z delovnimi mesti z enako izobrazbo v državni upravi. Pojasnili so, da so v primerjavi z uradniki povprečne plače v vzgoji in izobraževanju za skoraj 500 evrov bruto nižje, vladni predlog pa te razlike znižuje zgolj za nekaj deset evrov. Vlada pa zavrača tudi njihovo zahtevo pri vrednotenju razredniškega dela.

Nadaljevanje pogajanj sicer pričakujejo tudi v ostalih treh skupinah sindikatov, s katerimi potekajo ločena pogajanja. Z njihovimi predstavniki - z izjemo policijskih sindikatov - se je v petek srečal tudi Cerar.

Če jim vladna koalicija in vlada v teh dveh točkah ne bosta prisluhnili, bo, kot so napovedali, sindikalna pogajalska skupina glavnemu stavkovnemu odboru predlagala nadaljevanje in dodatno zaostritev stavke.

Medtem so na vladni strani glede možnosti dogovora nekoliko bolj optimistični. Kozlovičeva je v petek ocenila, da so s Svizom tako blizu, da lahko dosežejo tudi dogovor. Premier Miro Cerar pa je dan zatem dejal, da počasi prehajajo v zaključno fazo pogajanj s sindikati javnega sektorja in da verjame in upa, da se bodo dogovorili v dobro vseh. Kot je dejal, se trudijo približati sindikatom, a do tiste mere, ko je to še javnofinančno vzdržno.

Deli novico:

Čarli |  12 .03. 2018 ob  10: 55
lohka je sram nekatere ki stavkajo za višjo plačo glede da večina delovcev v državi dela za mimimalec
Tarča |  12 .03. 2018 ob  10: 40
Poglejte si četrtkovo Tarčo, pa boste videli kdo se nič ne spomni...vi pa tolčete drug po drugem. Beda.
@jurij |  12 .03. 2018 ob  10: 37
Ma res, samo vi delate,,,itak
nevika |  12 .03. 2018 ob  10: 18
itak v šolstvu imajo kar dobre plače, naj pogledajo kakšne plače so v gospodarstvu
jurij |  12 .03. 2018 ob  10: 00
@3x3, preveč vas je, ki nam ki delamo in ustvarjamo sesate še zadnje kaplje krvi!
@3X3 |  12 .03. 2018 ob  09: 12
jaz bi se pridruzil in jih podpiral..ampam ves zakaj ne morem,,,
ker delam v privat sektorju....in nimam takih privilegijev da bi lahko kar sel "na zurko" na kongresni mahat z zastavo ;)
LP!
3x3 |  12 .03. 2018 ob  08: 57
-1
Potem pa se kar naprej pljuva po Svizu, ki se bori za svoje delavce. Prav ima, tako bi morali tudi drugi. Kdorkoli je gledal četrtkovo Tarčo, se mu je obračal želodec. In namesto , da bi napadali bančnike in politično elito, napadate Sviz in ostale, , ki se borijo za tiste procente, ki so jim jih odvzeli in jim ji vlada s podpisom zagotovila, da jim bo to povrnjeno.
To procentno rast bo spet elita pobrala, vsi ostali pa se bomo pod nosom obrisali. Nehajte napadati sindikate in se jim raje pridružite!
Šerif |  12 .03. 2018 ob  08: 39
@jože
Meni je dovolj naj mi vrnejo z obrestmi to kar so mi pobrali prispevko, pa ne rabim nobene penzije .
@jože |  12 .03. 2018 ob  08: 23
-2
E penzjonisti moji,morali boste na.drugi svet,da bomo.mi mladi imeli penzije,ki ste.jo pokradli
Jože |  12 .03. 2018 ob  08: 17
Mladina moja, moramo nujno v tujino, ker slovenija nam ne nudi prihodnosti.