BOMO EVROPSKA PRESTOLNICA GASTRONOMIJE? Kandidatura v pol leta

Slovenija

Slovenija se želi potegovati za evropsko regijo gastronomije (Europen Region of Gastronomy) za leto 2021. Do konca leta naj bi vsi zainteresirani deležniki podpisali pismo o nameri, do maja prihodnje leto pa bi nato morali pripraviti svojo "kandidaturo", pojasnjujejo na Slovenski turistični organizaciji (STO).

Za evropsko prestolnico oz. regijo gastronomije lahko, kot so za STA pojasnili na STO, kandidira posamezna evropska država ali pa regija, odvisno od velikosti. "V primeru Slovenije je bila sprejeta odločitev, da se kandidaturo vloži na ravni države," so dodali.

Uradna kandidatura sicer še ni vložena. Do konca leta 2017 naj bi namreč podpisali pismo o nameri vseh zainteresiranih slovenskih deležnikov s področij javnega, zasebnega, izobraževalnega in neprofitnega sektorja ter podpis dogovora z organizacijo IGCAT (International Institute of Gastronomy, Cuture, Arts and Tourism), ki postopke vodi. Do maja 2018 je nato potrebno pripraviti t.i. "bid book" oz. kandidaturo, v kateri država oz. regija kandidatka opredeli svoje vizijo, postavi cilje ter seznam aktivnosti, povezanih z razvojem gastronomije.

Naziv evropske gastronomske regije predstavlja spodbudo za povezovanje hrane, gostinstva, turizma, kulture, zdravja in trajnostnih načel z namenom spodbujanja ekonomskega, kulturnega, socialnega in okoljskega razvoja regije oz. države, še poudarjajo na STO. Nagrada se regiji ne dodeli zgolj zaradi odlične gastronomske ponudbe, pač pa zaradi zastavljenega programa in zlasti zaradi sposobnosti regije nasloviti ključne fokusne točke, kot jih opredeljuje platforma regij gastronomije.

V letošnjem letu naziv evropske gastronomske regije nosita nizozemski Severni Brabant in irski Galway, v letu 2019 ga bosta nosila regija južnega Egejskega morja v Grčiji ter romunski Sibiu, za leto 2020 pa je izbran finski Kuopio, je razvidno iz spletne strani platforme. Med preteklimi nosilci sta med drugim italijanska vzhodna Lombardija ter španska Katalonija.

Kaj |  06 .12. 2017 ob  18: 40
bo v ospredju kebab ali čevapčiči?