BOŽIČ PRED VRATI LUKE: Kdo je človek, ki naj bi nasledil Matića (VIDEO)

Koper

Včeraj smo poročali, da naj bi vodenje Luke Koper še pred koncem leta – 28. decembra bodo delničarji na izredni skupščini odločali o nezaupnici upravi z Dragomirjem Matićem na čelu, dan kasneje se bodo sestali nadzorniki – prevzel Andrej Božič. Kdo je Božič in kje se je kalil?

Od začetka leta 2010 do avgusta letos je bil Božič generalni direktor Steklarne Hrastnik, kjer se sedaj posveča strateškemu razvoju steklarne in je zadolžen za pridobivanje potencialnih vlagateljev in iskanje prevzemnih tarč ter združevanj s konkurenčnimi podjetji.

57-letni diplomant ekonomije, ki je šolanje nadaljeval na podiplomskem študiju marketinga in financ na clevelandski univerzi v ZDA, je bil zaradi svojega uspešnega dela v hrastniški steklarni nagrajen s priznanjem Manager leta 2016.

Ko je leta 2010 prevzel vodenje Steklarne Hrastnik, je bilo podjetje z bilančno izgubo v višini 4,4 milijona evrov tik pred stečajem. "Izvozno usmerjeno Steklarno Hrastnik z več kot 150-letno tradicijo je z uspešno sanacijo že v prvem letu vodenja odmaknil od izgube, v nekaj letih pa ga dvignil v uspešno in stabilno, tehnološko posodobljeno podjetje, z ambicioznimi načrti za prihodnost. Lani (leta 2015) so presegli 55 milijonov evrov prihodkov in poslovno leto zaključili z več kot 6,2 milijona evrov čistega dobička, ki ga ustvarjajo že peto leto zapored. V letu 2014/15 so za izviren model prestrukturiranja prejeli tudi evropsko poslovno nagrado European Business Award," so zapisali ob podelitvi nagrade v Združenju Manager.

Kot piše Delo, se kot bodočega člana uprave Luke Koper omenja še eno ime, in sicer Metoda Podkrižnika, ki je trenutno direktor Ferspeda.

Božič ima svetovalno podjetje BB Consulting. Kot je navedeno na spletni strani te družbe, je kariero začel kot vodja prodaje za 40 različnih svetovnih tržišč v podjetju Videm Krško, uspešno je izpeljal številna prestrukturiranja, sanacije in startup projekte tako v Sloveniji kot v tujini. Prevzel je sanacijo Tovarne papirja Goričane, v globalnem podjetju ABB je bil odgovoren za Slovenijo in Srbijo. Saniral je skupino Iskra ERO, vodil skupino Droga in saniral nemško podjetje Mondi Raubling GmbH, ki je del multinacionalne skupine Mondi.

Deli novico:

JLZ |  05 .12. 2017 ob  19: 59
O Božiču iz Steklarne Hrastnik - vse kar pišejo je res. Pošten in resen manager - mogoče pa bo res on kos mafiji, o kateri pišete nekateri. Zasavske revirje poznam, ljudje niso od muh. Pridni in delovni, saj jim drugega v tisti s skalovjem obdani dolini niti ne preostane...
ćitaM |  30 .11. 2017 ob  12: 50
@TGM | včeraj ob 17:20
Napisal si jasno in jedrnato; zadel si bistvo, ki ga drugi prikrivajo. Veselko in Jamnik sta bila vedno pripravljena na pogovor (Jamnik vselej), kar sedanja Uprava ne zmore. Zmore pa razne sprege s tem in onim. Ali je to poslovna uspešnost Uprave. NI, uspešni so delavci, ki vse dogovorijo, uredijo in izpeljejo. Matić, zaradi strahu ni sposoben niti pogodb z pogodbenimi izvajalci podpisovati. Npr, pogodbe z IPS podpisujeta (sta) Brlek in Vodopija. Če vse drugi naredijo in izpeljejo ter podpišejo, zakaj hvalite in govorite o uspehu Uprave.

Ko bo Matić razkril vsebino tajnega sporazuma med njim in SŽPD se lahko začne promovirat, do tedaj bo samo dobro plačan a nekoristen kader. Dokaz temu je pisanje in opozarjanje z vseh strani, da v Luki d.d. marsikaj ne deluje. Sicer pa sta Matić in Novak, ko sta vodila GT pridelala nepojasnjeno in na koncu prikrito izgubo. Zanimivo, da je to normalno za vse podpornike. Seveda o vsaj objektivni, če ne neposredni odgovornosti za smrt delavca, da ne govorimo.
LUKEC |  30 .11. 2017 ob  01: 19
-1
TGM izgleda da si pojedel vso znanost se čudim da delaš na TGM v Luki bolj ko raskrivaš in komentiraš stvari ki so totalno diametralno nasprotne od tvojega razmišljanja bolj vidim da si nisi zaslužil niti dela na TGM strojih preprosto bluziš...
Hmmm |  29 .11. 2017 ob  23: 45
Videm Krško je češki, Droga od Atlantic Grupe (hrvaška), Iskra ERO ne obstaja več (je od Atech elektronike), tovarna papirja Goričane -lastnik 1-Papirus holding...čigava bo Luka po tej SANACIJI??
Fighter |  29 .11. 2017 ob  23: 13
To je tip ki ga je vlada žrtvovala da popuši batine v Luki.
:) |  29 .11. 2017 ob  22: 07
Ne deluje lih pokvarjen tale Božič, dejstvo, da je steklarna jaka referenca. Mogoče bo pa še kaj izboljšal.
Molzna krava Luka Koper |  29 .11. 2017 ob  19: 22
Toliko politično zamenjanih direktorjev kot jih je bilo v tej luki ni bilo v nobenem našem podjetju in verjetno ta Božič ali kdo drug ni zadnji in vsak odhajajoč bo iztožil te zamenjave kar je logično in razumljivo,kam to vodi res ne vem.
Jebeš |  29 .11. 2017 ob  18: 59
-2
Sindikate in sindikaliste.navadna golazen
@TGM |  29 .11. 2017 ob  17: 20
-2
Tudi tamburo Matić je prevzel uspešno Luko Koper, če smo že pri tem. Če lahko komu damo medaljo za sanacijo Luke Koper je to Gregor Veselko, ki je počistil sranje, ki ga je pustil Časar in več deset milijonske minuse. Veselka so manipulativno odstavili sindikalisti, ker je hotel (kot prvi in edini direktor doslej po Koreliču) racionalizirati delo na žerjavih in povečati slabo produktivnost. Lahko bi še kaj povedali iz tistega obdobja, kot je na primer izkoriščanje položaja IPS, da so se lahko sindikalisti borili za svoje plače, ko so to dosegli pa so jih pustili na cedilu, čeprav so en teden stali pred kapijo in tam tudi kampirali. Ampak bo že zgodovina pričala o tem. Trenutno je Luka Koper ugrabljena s strani podkupljenih vodij in sindikalistov, zato je res čas, da nekdo udari po mizi in naredi red. Matić je navadna marioneta, ki mu tak sistem ugaja, nič več in nič manj. Navaden koristolovec...
TGM |  29 .11. 2017 ob  17: 05
Zakaj ga ne dajo eno leto na Cimos in če reši življenje Cimosu direktno v Luko. Uspešno Luko lahko vodi bilo kdo
jojo |  29 .11. 2017 ob  17: 00
luka koper ni v nobeni izgubi,samo farsa.človek,ki jo sedaj dela g.matič je delal v luki kot navaden delavec iin potna delovanje.to,kar si pa drugi želijo je samo,da razbijejo še to malo,kar je ostalo.mislim,da ne bo uspelo shs-u nimajo razlog.drugič delavvi in družine zagotovo ne bodo pustili,da pride do tega.

golob |  29 .11. 2017 ob  16: 22
prvič se oglašam a vi imate dušo
1