CAKIĆU ZVIŠALI KAZEN: Deset let za uboj Gašperja Tiča

Kronika

Višje sodišče je Stefanu Cakiću zaradi uboja Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti prisodilo 10 let zaporne kazni in tako prvostopenjsko sodbo zvišalo za leto in pol, so potrdili na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani. Sodba je zdaj pravnomočna, Cakić pa je zaporno kazen začel prestajati še pred pravnomočnostjo.

Prvostopenjsko sodišče je aprila Cakića spoznalo za krivega uboja Tiča, kar naj bi storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi kombinacije osebnostne motnje ter alkohola in kokaina, ki ju je užil v času pred dejanjem. V postopku Cakić dejanja ni zanikal. Je pa ves čas trdil, da se kritičnega časa ne spominja v celoti ter da se je pred tem v Tičevem stanovanju zbudil gol in z občutkom, da je bil spolno napaden. Prvostopenjsko sodišče mu je takrat prisodilo osem let in pol zapora.

Višja državna tožilka Tamara Gregorič pa je v pritožbi višjemu sodišču predlagala zvišanje kazni Cakiću na 12 let. Osem let in pol je namreč po njenem prepričanju prenizka, premila in nepravična kazen. Okrožno sodišče je po mnenju tožilke določene oteževalne okoliščine zmotno upoštevalo kot olajševalne - na primer to, da je Cakić dejanje storil pod vplivom alkohola in drog. Opozorila je namreč, da je Cakić vedel, kakšen postane pod vplivom substanc, pa jih je kljub temu jemal.

Kritizirala je tudi to, da je okrožno sodišče relativno mladost obdolženega upoštevalo kot olajševalno okoliščino. Spomnila je, da je bil Cakić še kot zelo mlad sprejet v tujsko legijo, in dejala, da v tujsko legijo ni sprejet vsakdo, ampak nekdo, ki je sposoben drugemu vzeti življenje, ter Cakića označila za "izurjen stroj za ubijanje".

Višje sodišče pa je pritožbi državne tožilke delno ugodilo ter sodbo spremenilo tako, da je prisojeno kazen zvišalo na 10 let zapora. V ostalem pa je sodišče pritožbo državne tožilke zavrnilo kot neutemeljeno in v nespremenjenih delih potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča. Sodišče je v celoti zavrnilo tudi pritožbo zagovornika, so pojasnili na tožilstvu.

Deli novico:

eh pravilno |  12 .10. 2018 ob  14: 50
Da bi bil doživljenski pripor zaradi takih krutih zločinov, bi bil igralec, oče... živ. Ma deset let se obrne ko nič. No vsaj nebo nedolžnih deklet zapeljeval...
SZI  |  12 .10. 2018 ob  05: 46
Pravilno!