CERARJEVE MOČNE OBLJUBE KULTURNIKOM: "Storil bom vse, da vlada odpravi očitne zagate"

Miro Cerar je v poslanici zapisal, da je javnost upravičeno kritična do nekaterih vidikov bilance resorja kulture in vodenja. "Skrbi me, a obenem bodri, ko vidim, da ta ista kritična javnost še vedno verjame v moč dialoga, v katerega verjamem tudi sam." Storil bo vse, da do konca mandata vlada odpravi očitne zagate in pripravi podlage za naprej.

"V letu, ko se intenzivno spominjamo Cankarja, in na dan, ko slavimo Prešerna, smo ob plesalcu Mejaču za življenjsko delo nagradili še enega pesnika - Borisa A. Novaka. O velikem predhodniku je zapisal: 'Vsi smo večni, ker stojimo na tvoji besedi, velikan,'" je v svoji poslanici zapisal predsednik vlade Cerar.

"To sozvočje različnih časov je dokaz, da tudi danes med nami živijo ustvarjalci, ki sodijo v isto kategorijo 'večnih'. Ne znamo jih vedno prepoznati oziroma ceniti in ustrezno nagraditi. A ko danes pozorno pogledamo nazaj, se nam izkaže, da so se danes kanonizirani avtorji nekoč še kako razburjali, jezili, se borili in včasih tudi protestirali," je zapisal Cerar.

Predsednik vlade je še opozoril, da na kulturni praznik ne gre pozabiti, "da je prav njihova angažiranost, pogosto boleča nepopustljivost hkrati izjemno krhkih in neverjetno trdnih osebnosti, bila vir njihove iskrene, verodostojne umetniške geste in besed, od katerih danes nekatere segajo dobesedno do večnosti".

Cerar se je v poslanici v imenu državljank in državljanov zahvalil vsem ustvarjalkam in ustvarjalcem slovenske kulture, ker je njihovo delo "plemenit navdih za naša življenja".

Deli novico:

BOBO |  09 .02. 2018 ob  02: 30
Močen za tipkovnico si samo ti Desus de cazzo.Če bi ti hodil na razstave , bi se lahko prepričal koliko ljudi hodi na razstave . Več kot si misliš. Kdaj si bil ti na kaki razstavi , verjetno nikoli ali pa že dolgo ne..
Tudi Slovenski film si nisi pogledal niti od daleč. Pa so zelo obiskani , kljub temu , da jim država nameni manjši denar kot ena Albanija . Filmi so zunaj zelo pohvaljeni in ne misliti , da ustanove , ki se s tovrstno kulturo ukvarjajo , ne vejo koliko sredstev nameni ministrstvo slovenskim ustvarjalcem . Smo kot veja revežev , ki že diha na škrge.
Kdaj si ti kot veliki kulturnik prestopil prag kakšne umetniške Akademije ali podobne ustanove , kjer se še za plače borijo profesorji , študentje pa improvizirajo s starimi materijali , namesto kiparskega kamna , pa že leta klešejo navaden gips.Sploh , pa jih le peščica prestopi prag teh ustanov , saj denarja za to nikoli ni bilo.
Pred kratkim so v Trstu in drugod odpirali razstave naših umetnikov , v Sloveniji zanje že dolgo ni prostora in tudi medijsko enostavno nimamo več kritikov , kot jih imajo celo bivše države Jugoslavije.Na srečo obstajajo entuzijasti , ki organizirajo kakšno oddajo ali pa omogočijo koga vsaj malo spoznati javnosti , da pri nas ustvarjalci še obstajajo.
Sedaj mi pa prosim pokaži ta kup denarja . Država ga enostavno krade , ko pošiljajo inšpektorje po lokalih poslušati če kdo posluša glasbo . SAZAS pobira milijone in trpa državno blagajno , koliko pa dobi glasbenik ? Eno figo!
Pa ne mi reči , da se na tvojem žepu pozna teh nekaj centov , ki jih prisilno doniraš. Veš , kultura ni samo slikanje platen, glasba in performaansi. So cela vrsta ustanov , ki neguje te dejavnosti v samem začetku . Pri nas so tovrstne dejavnosti na mnogih področjih že davno izumrle. Zato pa smo tam kjer smo , saj je kultura tista , ki rojeva prepoznavnost , ustvarjalnost , oblikovanje življenjskega prostora , sploh pa duhavnost vsakega posameznika od nas . Potem pa se javijo takšni pametnjakoviči kot si ti , ki ga je enostavno izvalila na svet nekultura in misli , da se kulturo da izmeriti s pomičnim merilom . Ti si v kulturi še embrio , ki bolj ko se boš iskal v ogledalu , bolj se boš čudil zakaj je tvoja podoba tako črnobela. Je edina , ki jo razumeš , saj verjetno niti ne veš , kaj pomeni beseda obzorje. Vidiš , si eden tistih , ki jih je kultura resno prizadela , si rezultat okolja v katerem za kulturo ni prostora . Kulture se ne da kupiti z denarjem , lahko pa kupiš produkte kulture . Le prepoznati jih moraš , ker je ostalo sam kič. O temu pa prihodnjič.

DeSUS ga zmeša  |  09 .02. 2018 ob  00: 14
In kriv je Cerar itak..
To da kulturnikom država, torej državljani plačujemo prispevke, je verjetno zanje samoumevno. Radi bi še en kup denarja, idealne pogoje za ustvarjanje in večno slavo.
Okej. Pri dvomilijonskem narodu je težko pričakovati standard kot v Italiji, Nemčiji... S katerimi se umetniki radi primerjajo.

In tudi ljudje, ki samo pizdite. Kdaj ste šli nazadnje na kako razstavo, koncert, performans, kupili kako platno?
Močni za tipkovnico, to je pa vse. A to pa ni BLA BLA BLA?
Bingobongo |  08 .02. 2018 ob  20: 43
Super...jutri bom iz svojega rektuma naredil en 10cm performans aka kulturno spomenik...drzava naj mi da ene 100 jurjev...obljubim da ga razstavim pred parlamentom
xxl |  08 .02. 2018 ob  15: 31
Cerar...bla,bla,bla,bla.... tipično za naše oblastnike..najprej vzamejo, potem obljubljajo in na koncu nekaj malega dajo... ko potegneš črto je strogi minus
ogoljufana |  08 .02. 2018 ob  11: 55
Prepozno, Mirko, prepozno!
FELIKS |  08 .02. 2018 ob  10: 36
BESEDE, BESEDE, DESEDE, DEJANJ PA NIKJER,TISTA, KI PA SO,SO TAKO BEDASTA ,KOT DEJANJA NAGRAJENIH UMETNIKOV PREŠERNOVEGA SKLADA.