ČLOVEK BO PONOVNO STOPIL NA LUNO: Nasa načrtuje vrnitev v kratkem

Svet

Ameriška vesoljska agencija Nasa se namerava v kratkem vrniti na Luno, najprej z roboti, kasneje pa tudi s človeškimi posadkami. Projekt vrnitve na Luno kot priprave na obisk Marsa bo vodil novi upravitelj Nase za raziskave vesolja Steve Clark.

Nasa tudi razmišlja o naslednjem koraku, to je izdelavi medplanetarnega vesoljskega plovila z imenom Deep Space Transport (DST), ki bi bil sposoben ponesti človeško posadko dlje od Lune in naj bi bil začetek poti na Mars. Projekt DST sicer ne bo zaživel vsaj do leta 2027.

Nasa ima za vrnitev na Mesec program "Commercial Lunar Payload Servicess" s kratico Clps, pri katerem sodelujejo znanstveniki in podjetja, da razvijejo nove tehnologije za prenos opreme na luno, kjer je predvidena postojanka s človeško posadko. Prve pogodbe zasebnikom in podjetjem za Clps naj bi Nasa podelila že prihodnje leto, prvi robot pa naj bi na Luno prispel najkasneje do konca leta 2021.

Nasa pa obenem sodeluje z drugimi vesoljskimi agencijami sveta pri projektu postavitve vesoljske postaje v Lunini krožnici. "Lunar Orbital Platform-Gateway" ali Lop-G naj bi začeli realizirati leta 2022. Sodelovali bodo s partnerji, ki že vodijo Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kar poleg Nase pomeni tudi Evropsko vesoljsko agencijo (Esa), Rusko vesoljsko agencijo (Roscosmos) ter Japonsko (Jaxa) in Kanadsko (CSA) vesoljsko agencijo.

Deli novico:

Resnica |  16 .06. 2018 ob  22: 37
Mogoce pa jim bo koncno uspelo it prvic na luno :). Haters gonna hate
ZEMLJA JE SIGURNO OKROGLA ! |  15 .06. 2018 ob  02: 11
KOT PIZZA.......................... !
@curlo  |  14 .06. 2018 ob  17: 42
je 3x hmm spodaj najbolje opisal problem teh kronikov, zasvojenih s teorijami zarote, neštetokrat vse strokovno in logično ovržene, ampak nekatere to še bolj podžiga. Zadeva je še najbolj podobna religiji, kjer nič ne pomaga.
curlo |  14 .06. 2018 ob  16: 59
@ hmm.....nisem ravno strokovnjak za vesolje, čeprav me letenje okupira že skoraj celo življenje, a silno rad bi vedel kaj je mislil povedati ( vprašati ) bralec, ko je navedel Van Alenov pas? Že res, da se razprostira tja do 40 000 km nas našo zemeljsko kroglico, in bi lahko vplival na plovila, ki potujejo na raziskovanje drugih planetov in osončij......a kako?
Ko govorimo o izmišljeni in prirejeni zgodbi pristanka na Luni, potem ne moremo mimo še petih odprav, ki so tudi bile na tem planetu. Vsega skupaj je na Lunino površje stopilo 12 ljudi, torej jih je vsaj še deset blefiralo, ne samo Armstrong in Aldrin iz Apolla 11. Vemo tudi za zgodbo Apolla 13, ki ni nikoli pristal tam kamor je bil namenjen, a je imel kljub incidentu srečo in so se Lovell, Swigert in Haise živi in zdravi po hudi kalvariji le vrnili domov.
Mislim, da bi NASA težko na tak način opeharila milijarde ljudi na planetu Zemlja, samo da bi se kitila z primatom, ciljem, ki si ga je Kennedy zadal že dalnjega leta 1963,nekaj mesecev pred atentatom. Kot pravim, ni vprašanje samo Apolla 11.......tu so še 12, 14, 15, 16 in 17......torej?
Tudi Rusi bi imeli okrog tega kaj povedati saj so spremljali dogajanje bolj od blizu kot vsi mi.
hmm, hmm, hmm |  14 .06. 2018 ob  14: 08
tiste, ki zanima, ki te patološke mite ala ravna zemlja in podobno ogledajo tisočekrat razložene tako po znanstveni strani kot po strani čisto navadne zdrave pameti. malce si poglej po googlu flat earth myth debunked in podobne ključne besede. ni potrebna pa kot rečeno nobena znanost, zadošča zdrava pamet. so pa s študijami tudi potrdili, da gre za neko motnjo izgleda v delovanju možganov, da nekateri ne morejo brez teorij zarote, bolj blesavo zveni, bolj jih vleče. in taki akumulirajo akumulirajo do nezvesti stalno nove, od ravne zemlje, do chemi trailsov, proticepilstva, elvis, bruce lee, ...... boli glava. drugače tudi ni možno razložiti te obsedenosti.
Hmm | danes ob 10:58  |  14 .06. 2018 ob  12: 36
Po predvidenem razvoju znanosti , bi ze 30 let morali imet baze na luni.
Hmm | danes ob 10:58  |  14 .06. 2018 ob  12: 23
Ja? Ti ki se spoznas na znanost, razlozi mi kako so prisli cez van alenov pas?
Hmm |  14 .06. 2018 ob  10: 58
kako se ni še oglasil noben komentator, da nam pove, da je Zemlja ravna? :-) Večina tukaj vas je za Luno, čeprav ste še naprej na Zemlji. Na srečo razvoj znanosti ni bil nikoli odvisen od takih.
KAJPAJAZVEM |  14 .06. 2018 ob  09: 54
Dobro, so šli na Luno, so jo potipali, se sprehodili po njej in niso našli nič zanimivega. Kaj je pa zadnjih 49 let padlo na Luno, da spet postaja zanimiva? Kaj pa jaz vem, mogoče se gre pa le za prestiž, kdo se lahko sprehaja po luni in kdo ne... Mislim, ker v zadnjih petdesetih letih se je robotika tako razvila, da so laboratoriji brez posadke skoraj zmogljivejši in cenejši kot odprava s posadko...
mooning |  14 .06. 2018 ob  08: 48
- vsi "ZA LUNO" !... :-)
žiher  |  14 .06. 2018 ob  08: 34
grejo na luno in tam tudi ostanejo
ne me basat |  14 .06. 2018 ob  07: 31
pred 50. leti so lahko bili na Luni, pol pa nič več, kljub vsej tehnologiji, ki se je razvila Človek je bil samo v simulatorju na Luni.
1