COVID VZEL DVE JUGOSLOVANSKI LEGENDI: Poslovila sta se Dragan Pantelić in Branko Mamula

Svet

V 101. letu življenja je umrl eden najbolj prepoznavnih vojaško-političnih voditeljev nekdanje SFRJ, bivši jugoslovanski obrambni minister in načelnik generalštaba JLA Branko Mamula, poročajo srbski in črnogorski mediji. Umrl je za posledicami covida-19 v svojem stanovanju v črnogorskem mestu Tivat, kjer je živel zadnjih dvajset let. Danes pa je v Nišu v 70. letu starosti zaradi posledic koronavirusne bolezni umrl tudi legendarni srbski nogometni vratar Dragan Pantelić, poroča srbska agencija Tanjug. Kot poročajo lokalni mediji, je čuvaj mreže, ki je v karieri dosegel tudi 20 zadetkov, preminil v univerzitetnem kliničnem centru.

Branko Mamula

Branko Mamula je bil rojen 30. maja 1921 v vasi Slavsko Polje na Hrvaškem. Sodeloval je v narodnoosvobodilnem boju in bil nosilec partizanske spomenice 1941. Po vojni je bil na visokih položajih v floti jugoslovanske mornarice, nato pa opravljal funkcije v glavnem političnem direktoratu ministrstva za narodno obrambo.

Junija 1979 je bil imenovan za načelnika generalštaba JLA, maja 1982 pa za zveznega sekretarja za narodno obrambo. To funkcijo je opravljal do upokojitve v najvišjem mornariškem činu - admiral flote, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Mamula je bil konec osemdesetih simbol moči in neomajnosti JLA in je bil zagovornik odločne akcije JLA po demokratičnih volitvah v Sloveniji in na Hrvaškem.

Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja je tednik Mladina objavil članek "Mamula go home", ki je bil po mnenju številnih prvi večji kamen v plazu, ki je sprožil slovensko osamosvojitev. Mladina je tudi razkrila, da naborniki JLA Mamuli v Opatiji gradijo zasebno vilo, na naslovnici pa so bili narisani egipčanski sužnji med gradnjo piramid.

Prispevek je bil skupaj s številnimi drugimi, ki so kritizirali nekdanjo armado in državne funkcionarje, nekakšen prelom, saj socialistična oblast tovrstnih kritik ni bila vajena. Tožilec je proti Mladini ukrepal zaradi žalitve, Mamula je odstopil, dogodek pa številni označujejo za prvi večji kamen v plazu, ki je sprožil osamosvojitev Slovenije.

Dragan Pantelić

Dragan Pantelić je bil simbol Radničkega iz Niša, znan kot vratar, ki je velikokrat izvajal kazenske strele, dosegel pa je tudi gol iz svojega kazenskega prostora na tekmi proti Veležu, ko je presenetil svojega kolega Enverja Marića.

Za Radnički je branil polno desetletje (1971 - 1981), nato je odšel v Bordeaux (1981 - 1983), se v sezoni 1983/84 vrnil domov v Timok, nato pa sezono pozneje kariero končal za Radnički Niš.

Za reprezentanco Jugoslavije je odigral 19 tekem in dosegel dva zadetka. Igral je na olimpijskih igrah leta 1980, kjer je bila Jugoslavija četrta, bil pa je tudi prvi vratar jugoslovanske vrste na mundialu 1982 v Španiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  21 .10. 2021 ob  16: 26
Naj počivata v miru. Če ne bi bilo korone bi mogoče umrla naravne smrti že 2 leti nazaj....
pinkopalinko |  20 .10. 2021 ob  15: 39
Res smo žalostni, da nas je zapustil tov. Mamula, človek, ki je poslal vojsko na nas.