ČRN DAN ZA MAFIJO: Aretirali združbo, ki je nadzorovala 80 odstotkov evropskega trga s kokainom (VIDEO)

Kronika

Kot poročajo različni evropski mediji, je bilo v skupni akciji, ki so jo dve leti načrtovale nemška, italijanska, belgijska, španska in nizozemska policija, prijetih najmanj 90 ljudi. Sodelovala je tudi južnoameriška policija. Zaplenili so več kot tri tone kokaina in 140 kilogramov ekstazija. Med prijetimi naj bi bili tudi vodilni člani italijanske 'Ndranghete.

Velika policijska akcija je potekala v Južni Ameriki. Načrtovali so jo dve leti, usmerjali pa so jo s sedeža Eurojusta v Haagu. V več evropskih državah so v sredini akciji z imenom 'Pollino' preiskali več domov, italijanskih restavracij in podjetij. Kalabrijska 'Ndrangheta naj bi imela okoli 6000 članov, nadzorovali naj bi 80 odstotkov evropskega kokainskega trga. Evropske policije zbirajo dokaze za kazniva dejanja pranja denarja, korupcije in nasilja.

Del akcije je stekel, ko je italijanska policija aretirala 80-letnega draguljarja Settima Minea, ki naj bi nadomestil šefa sicilijanske mafije Totòa Riinu, ki je umrl lani v zaporu. Poleg Minea so prijeli še 45 njegovih sodelavcev. V Pulheimu pri Kӧlnu so aretirali 45-letnega gostilničarja, lastnika italijanske restavracije, ki naj bi bil odgovoren za tihotapljenje zelo velikih količin mamil.

Po poročanju nemškega časnika Der Spiegel gre za največjo 'antimafijsko' akcijo v zgodovini. Preiskali so restavracije v Berlinu, Thüringenu, Duisburgu, Kӧlnu in Aachnu. Na udaru sta bili družini Mammoliti in Giorgi, poroča Der Spiegel. Gre za družini, ki naj bi pripadali klanu Pelle-Romeo iz kraja San Luca, ki ga je italijanska policija v enem od dokumentov imenovala 'epicenter 'Ndranghete'. San Luca ima 5000 prebivalcev, med katerimi naj bi dominirala klana Strangio-Nirta in Pelle-Romeo.

Omenjena klana naj bi bila že leta v sporu. V krvavem obračunu med njima leta 2007 v pizzeriji Da Bruno v Duisburgu je bilo ubitih šest moških, pripadnikov Pelle-Romeo. Nemška policija je prijela morilca, klana pa sta razglasila premirje.

Po podatkih Der Spiegla je v Nemčijih obtoženih 47 ljudi, med katerimi naj bi nekateri že desetletja vodili restavracije in druga podjetja, preko katerih je mafija prala denar. Po podatkih nemške policije iz leta 2017 je v Nemčijo delovalo 333 mafijcev, ki so bili povezani v 51 klanov. Poleg preprodaje mamil jih obtožujejo še ponarejanja denarja in trgovine z orožjem.

V Nemčijo naj bi se mafijci priselili na začetku devetdesetih let, natančneje, iz kraja San Luca naj bi se priselili v Duisburg, kjer so odprli več kot 50 restavracij in barov. V Nemčiji po podatkih Der Spiegla živi več kot 150 moških iz San Luce, tretjina naj bi jih po podatkih policije pripadala mafiji. Spomnimo, da so mediji lani poročali o kraju San Luca, ker tam nihče ni želel kandidirati za župana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija