DANAŠNJE JUTRO NA OBALI REKORDNO TOPLO: Zima prihaja po 16. januarju

Današnje jutro na Obali, kjer je bilo okoli 15 °C, je med najtoplejšimi januarskimi jutri v zadnjih desetletjih, je na Twitterju zapisala agencija za okolje. Trditev smo preverili pri Valterju Grizančiču z vremenskega portala Ciklon.si, ki nam je razkril še nekaj zanimivih podatkov.

Običajno se januarja jutranje temperature ob morju gibajo okoli 0 stopinj Celzija, ob jasnih nočeh ali ob pritoku hladnega zraka pa lahko namerimo tudi kakšno stopinjo pod ničlo. "Je pa trend v zadnjih dveh desetletjih, da se ta temperatura v povprečju dviguje z redkimi izjemami," pojasnjuje Grizančič.

Današnja temperatura bi lahko bila rekordna

"Za primerjavo, lani smo v približno enakem času zabeležili kar -8,7 stopinj, kar je bila ena najnižjih jutranjih temperatur po letu 1990," je povedal Grizančič.

Za točne podatke bo sicer potrebno počakati do večera, trenutno pa kaže, da je bila ob 7. uri temperatura okoli 15, 5 stopinj

Neuradno je bilo od leta 1990 do danes najbolj toplo jutro 19. januarja 2014, ko so termometri pokazali 14,8 stopinj Celzija.

Zima prihaja po 16. januarju

Kot dodaja Grizančič, je več kot očiten trend padanja v ekstreme, od nenavadno toplih do hladnih obdobij, od ekstremnih suš do mokrih obdobij. "Če je razlog globalno segrevanje ali kaj drugega, bo pokazal čas," še pravi.

Sicer lahko v prihodnjih dneh pričakujemo postopno normalizacijo temperatur, ki bodo bolj 'normalne' za ta čas. Po 16. januarju pa naj bi vso državo zajelo bolj zimsko vreme.

Deli novico:

Castor |  09 .01. 2018 ob  18: 35
Kaj pa svizec Phill pravi, lahko bi tudi njega kaj vprašali!?