DOBRA ZGODBA, KI SE JE ZAČELA V BRKINIH: Prostovoljni prevozniki starejših

Slovenija

Prostovoljci zasebnega Zavoda Sopotniki vozijo starejše po podeželju že vrsto let, a vse skupaj se je začelo v Brkinih, kjer je Marko Zevnik skoraj vedno vzel na pot do Ljubljane, kamor se vozi v službo, še kakšnega sopotnika. V Brkinih in na Krasu opravijo prostovoljci približno 4500 kilometrov mesečno. Od marca bodo prostovoljni vozniki vozili tudi na postojnskem.

"Ob zagonu smo imeli precej romantično predstavo in smo mislili, da bomo peljali ljudi na kavo in druženje, v štirih letih prakse pa se je izkazalo, da starejši dejansko potrebujejo prevoz do zdravnika, do trgovine, na Karitas, na Rdeči Križ," pravi Marko Zevnik, direktor Zavoda Sopotniki. Z leti so starejši, ki so relativno nezaupljiva skupina, na podlagi pozitivnih izkušenj pridobili zaupanje in so začeli spraševati tudi po prevozih za druge vsebine.

"Vozimo jih, na primer, plavat v izolski hotel Delfin," pravi Zevnik. Po novem jih vozijo tudi na večerne predstave v sežanski Kosovelov dom, kjer so jim omogočili popust oziroma brezplačne dogodke. Stroški goriva se deloma pokrivajo v dogovoru z občinami, približno 80 odstotkov stroškov goriva krijejo z donacijami.

Trenutno storitev uporablja 350 ljudi

Največ prevozov opravijo v prvo ustanovljeni enoti v Brkinih in na Krasu, sledi Sevnica, kjer so z dejavnostjo pričeli pred letom dni in opravijo 1500 kilometrov mesečno. Prostovoljni prevozniki, ki so večinoma brezposelni, študentje in upokojenci, opravljajo prevoze tudi v Krškem, Kočevju in Brežicah, z marcem bodo dejavnost pričeli v Postojni, aprila pa še v Pivki. Storitve trenutno uporablja 350 ljudi, na voljo je 47 prostovoljcev.

Marko Zevnik

V Postojni bodo na občini zaposlili koordinatorja prevozov, avtohiša Sawal pa je vsem skupaj podarila avto. Prevozi znotraj občine bodo za starejše od 65 let brezplačni. Ko bodo potrebovali prevoz do bolnišnic v Izoli, Ljubljani ali Šempetru, jih bodo prosili za donacijo, s katero bodo pokrili stroške goriva.

Odkar na podeželju zapirajo trgovine in ukinjajo avtobusne prevoze, je storitev za starejše še kako dobrodošla, saj jim skromne pokojnine ne dopuščajo možnosti najema taksija.

Deli novico:

Teja |  13 .02. 2018 ob  17: 17
Zelo pohvalno. Vedno se najdejo dobri in srčni ljudje, ki želijo nekaj koristnega narediti za tiste, ki to potrebujejo. Večkrat bi bilo treba pisati o njih.
kilometer |  13 .02. 2018 ob  13: 55
-3
kostrške krije hahaha a navadne smrtnike iskoriščavajo pokojnine maehne
Izigravanje davcne zakonodaje |  13 .02. 2018 ob  12: 48
-3
80% stroskov pokrijejo obcani sami...pa ni budala da bo marko delal zastojn...pa se dnevnika dogodkov mu ni treba prikazovat...dobre ideje za nadaljno gospodarsko rast