DVA MESECA PO TRAGEDIJI MORANDI: Prebivalcem dovolili, da se vrnejo po svoje stvari

Svet

Dva meseca potem, ko se je v italijanski Genovi zrušil avtocestni viadukt in zahteval 43 žrtev, so oblasti prebivalcem soseske pod viaduktom dovolile, da se na kratko vrnejo na svoje domove in iz njih odnesejo svoje premoženje. Danes je s pakiranjem začelo prvih 24 družin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avtocestni viadukt Morandi, ki je potekal nad gosto poseljenim delom pristaniškega mesta Genova, se je v dolžini približno 100 metrov porušil med nevihto 14. avgusta.

V stanovanjskih poslopjih pod viaduktom je živelo okoli 600 ljudi oziroma približno 260 družin, ki so jih po zrušenju viadukta sredi avgusta evakuirali in se doslej zaradi nevarnosti, da bi se zrušil preostali del mostu, niso smeli vrniti niti po svoje stvari.

Po večtedenskem preučevanju varnosti preostalega dela viadukta so oblasti prebivalcem dovolile, da se za dve uri vrnejo na svoje domove in spakirajo do 50 škatel ter jih ob pomoči gasilcev odnesejo iz svojih domov.

Danes je s pakiranjem svojega premoženja tako začelo 24 družin, preostale družine bodo lahko to storile v naslednjih treh tednih. Mediji poročajo o prizorih, kako ljudje zbirajo različne predmete, odnašajo kitare, rastline, klavir, je poročal genovski časnik Il Secolo XiX.

"Danes je težak dan, v 50 škatel je treba spakirati vse svoje življenje," je v imenu evakuiranih prebivalcev za časnik La Repubblica dejala Guisy Moretti.

Deli novico: