DVE PLATI SPORA MED TRŽAČANI IN SLOVENSKO POLICIJO: "Imamo dokaze, da lažejo"

Koper

Minuli konec tedna je prišlo do novega 'incidenta' med skupino Tržačanov in slovensko policijo, tokrat na območju mejnega prehoda Sočerga. Tako vsaj trdijo Tržačani, piše Primorski dnevnik. Tako kot pri nedavnem zapletu v Krvavem potoku je verzija policije precej drugačna.

Decembra je starejši Tržačan pristal v bolnišnici ter se s sinom medijem potožil, da so ga pretepli slovenski policisti. Ni pa povedal, da je sam kričal na policiste, enega brcnil v mednožje, da je v izolski bolnišnici odklonil strokovni pregled in si z obnašanjem 'prislužil' za več kot tisoč evrov glob, pojasnjuje časnik.

Tokrat sicer ni govora o nasilju, so se pa Tržačani prav tako obrnili na medije, češ da sta policista grobo ravnala z njimi. Povedali so še, da so kontaktirali tudi odvetnika.

Do incidenta je prišlo v soboto ob 23.35, ko se je družba štirih italijanskih in dveh mladih ukrajinskih državljanov vračala z večerje na hrvaški strani meje. Med potjo proti Trstu so si pomagali z navigacijsko napravo, ki jih je popeljala po makadamski poti med zaselkoma Kluni na Hrvaškem in Tuniši na slovenski strani. Tržačani trdijo, da niso opazili table, ki označuje mejo med državama. Prečkanje meje je namreč dovoljeno le za domačine oz. imetnike maloobmejnih prepustnic.

Zapuščeni zaselek Tuniši pri Pregari

Mejo so torej prečkali brez ustreznih dokumentov, so nam pojasnili na PU Koper. "Na cesti, po kateri so pripeljali v Slovenijo, so table, ki nazorno označujejo prepovedan prehod meje izven določenega mejnega prehoda. Hkrati je na tej cesti tudi obvestilna tabla o državni meji med Hrvaško in Slovenijo. Tujci so tako nedovoljeno vstopili v Republiko Slovenijo in se s tem izognili mejni kontroli," so dodali.

Policijska patrulja za varovanje zunanje schengenske meje je avtomobila ustavila na slovenski strani in po besedah Tržačanov je policist dvignil glas ter ravnal grobo. Prestrašili na bi se, ko je položil roko na tok za pištolo. Kot so še potožili, sta jih policista zadržala skoraj dve uri, počutili naj bi se "ugrabljene", medtem pa naj bi žejen dojenček v avtu jokal. Zatrdili so še, da table ni bilo.

Mejo bi morali tujci prečkani na MP Sočerga.

Na PU Koper ob tem dodajajo, da je bil postopek glede na poročila policistov korekten, "kljub temu, da niso želeli podpisati plačilnih nalogov". "Skupaj je za obe vozili postopek trajal približno 1 uro in 30 minut. Policista sta najprej zaključila postopek s potniki vozila, v katerem je bil tudi dojenček. Po končanem postopku sta jim razložila, da lahko odpeljejo naprej, vendar se je voznik odločil, da bodo počakali še potnike drugega vozila. Med postopkom ni bilo težav z dojenčkom," so še navedli na policiji.

"Slovenska policija laže - imamo dokaze"

'Ugrabljeni' Tržačani pojasnilo koprske policijske uprave opisujejo kot lažno in absurdno. Kot pravita Mario Sorli in Piergiorgio Cutazzo, "slovenski policisti lažejo brez sramu. K sreči imamo dokaze, ki potrujejo našo plat zgodbe: telefonske klice, ki dokazujejo, da so nas zadržali skoraj tri ure in z nami ravnali nasilno." Kot pojasnjujeta, so policisti zadržali njihove dokumente do konca obravnave, nekaterim izmed njih pa so jih celo odvzeli, piše Il Piccolo.

Slika je simbolična.

"Seveda smo do zaključka obravnave počakali na preostale družinske člane – le kako naj bi jih pustili same po grožnjah in hudem nasilju, ki smo jih doživeli?" se sprašujeta. Tržačani tako trdijo, da je do zlorab dejansko prišlo in da so se bali za svojo varnost.

Policista, ki jih je obravnaval, Cutazzo in Sorli obtožujeta nepredstavljivega nasilja."Nikoli ne bom mogel pozabiti njegovega izraza na obrazu, jeze, ki jo je izražal in krvavih oči. Zgledal je kot Rambo," je dejal Cutazzo.

Ponovno sta poudarila, da bodo zadevo nadaljevali po sodni poti, saj "omenjeni policaj predstavlja nevarnost za vse."

Deli novico:

Italjoti primitivci |  11 .01. 2018 ob  22: 48
Naj si mislijo kar hočejo, dejstvo je da so primitivci oni in to že od nekdaj.
Xxxx |  11 .01. 2018 ob  14: 51
Kaj pa delajo triestini con la coda ob polnoci z dojenckom v avtu in spremstvom ukrajinskih drzavljanov v vukojebini z GPS,ki ga ne znajo uporabljeti? Potem pa so krivi nasi policaji,bejste no,to so navadne frotole!
Ana |  11 .01. 2018 ob  13: 58
Klune so našli glavni prehod zgresili. Ma kdo zna zakaj. In nasi policisti niso kar oni hocejo opisat. Policaj je imel rdece oči oni ki niso znali niti po glavni cesti vozit so imeli ciste. Pa po piimkih so nonoti iz te strani meje in oštarijo so našli ma poti domov ne. Čudno ne. Saj njihovi policisti drzijo brzostrelko ko te ustavijo pa zato jih ne blatimo po casopisih. In če vas je strah prit sem bodite tam kjer ste.
Kamera |  11 .01. 2018 ob  07: 16
Policija bi morala imeti kamero na uniformi kot v ZDA.
JVI |  10 .01. 2018 ob  21: 10
Oštarijo so našli, poti pa ne!? Verjetno niso bili tam prvič. Taki pametnjakoviči naj ostanejo raje doma ....
italijani |  10 .01. 2018 ob  21: 06
10
Pa naj naredijo to v njihovi državi, da vidijo po čem so hruške. Spoštujem delo naših policistov.
zzzzzz |  10 .01. 2018 ob  20: 49
sem pozabil povedat da sem od gor,in vidim vsega
zzzzzzz |  10 .01. 2018 ob  20: 47
ste mogi it na glano mejo ne po krajšnici
kagumer |  10 .01. 2018 ob  20: 39
Citiram: "se je družba štirih italijanskih in dveh mladih ukrajinskih državljanov vračala z večerje na hrvaški strani meje". Slepam, da spol v tem stavku ni določen, sta bili mogoče Ukrajinki?
@Resnica |  10 .01. 2018 ob  20: 06
Ne kapis nista.
murcy |  10 .01. 2018 ob  18: 33
-1
ma kosa.......praviš, da drugi ne berejo, ti pa očitno ne znaš in komentiraš------ poglej na zemljevid, kje je Sočerga
Resnica |  10 .01. 2018 ob  18: 16
13
Dejstvo je, da smo Slovenci hlapci v lastni deželi, in lep primer tega so Italijani. Lahko delajo kar hočejo, obnašajo arogantno in vzvišeno kakor jim paše, pa še vedno jih ne smeš niti pogledat, ker oni so pač Italijani, mi pa smo le primitivni Slovani ( brutti slavi kakor bi oni rekli ). Niti policija jih ne sme več ustaviti, ker "ubogi" revčki doživljajo travme od naših policajev. Predlagam da vsakemu Italijanu ko pride čez mejo podarimo eno vinjeto, da se ubogi revček ne bo izgubil po stranskih cestah, in da spet ne bo doživel kake travme, ali pa krvavega pogleda rdečih oči od Rambota. Da pa te njihova policija ustavi z avtomatsko puško v roki, to ni nobena travma, to je le lepa gesta. Pri nas še vedno divja vojna in mi smo vajeni orožja, saj ga nenazadnje uporabljajo že otroci v vrtcu.

Konec koncev bodo Italijani dosegli svoje. V prihodnje bodo naši policaji zamižali zamižali na obe očesi ( ne le na eno kakor sedaj ), in jih pustili da ogrožajo s svojo vožnjo vse okoli sebe, da ne bi ubogi revčki doživeli travme. Mi pa bomo še vedno pridno hodili po nakupih v Trst, in ponižno ubogali njihovo policijo. Kar je konec koncev tudi prav, le da njim pri nas ničesar od naštetega ni treba.
1