DVIG PLAČ V SDH ŠE KAR DVIGA PRAH: Belič ponudil svojo funkcijo v presojo

Slovenija

Vlada je imela danes na dnevnem redu tudi zvišanje plač upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki je v javnosti dvignilo precej prahu. Te točke se je udeležil tudi predsednik nadzornega sveta SDH Damjan Belič in predstavil pojasnila. Ob tem je po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja ponudil svojo funkcijo v presojo.

Damjan Belič

"Odločitev o zvišanju plač v danih okoliščinah ni bila primerna," je Koprivnikar dejal na novinarski konferenci po seji. Ker pa je zadeva že sanirana, kot se je izrazil, se je vlada danes z informacijo o razlogih, kriterijih in utemeljenosti sklenitve dodatkov k pogodbam o zaposlitvi predsednice in članice uprave SDH le seznanila.

Nadzorniki SDH so zvišanje osnovnih plač predsednici uprave SDH Lidiji Glavini in članici uprave Nadi Drobne Popovič za 40 odstotkov potrdili tik pred koncem leta 2017. "Na prejšnji seji smo bili neljubo presenečeni nad to odločitvijo nadzornega sveta," je o prvi letošnji seji vlade danes povedal Koprivnikar. Vlada je zato prejšnji teden sklenila, da bo od Beliča terjala pojasnila.

Nadzorniki SDH Beliču še zaupajo?

Medtem sta se Glavina in Drobne Popovičeva zvišanju plač na skoraj 15.500 oz. nekaj manj kot 14.000 evrov bruto odpovedali, kar sta pojasnili s politizacijo teme in njeno zlorabo v predvolilne namene. Nadzorni svet SDH se je nato v sredo sestal na izredni seji ter njun predlog sprejel.

Belič je na današnji seji vlade predstavil podatke o gibanju prejemkov poslovodstva SDH in predhodnice Slovenske odškodninske družbe, sklepe nadzornega sveta SDH v zvezi z dvigom prejemkov dvočlanski upravi ter datume sej, ko so nadzorniki razpravljali o tej temi. Navedel je argumente, razloge in utemeljitev odločitve nadzornega sveta za potrditev dodatkov k pogodbam o zaposlitvi predsednice in članice uprave SDH ter dejstva, ki so nastopila po 4. januarju, so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Belič danes za pojasnila ni bil dosegljiv, po informacijah STA pa bo preostalim nadzornikom SDH ponudil v presojo, ali mu še zaupajo. To naj bi se zgodilo že na naslednji seji.

Deli novico: