DZ USTANOVLJEN: Mateja Tonina izvolili za predsednika (VIDEO)

Politika

Državni zbor je na ustanovni seji za novega predsednika izvolil Mateja Tonina. Predsednik NSi je na tajnem glasovanju dobil 80 glasov, devet poslancev pa je glasovalo proti. Tonin, ki naj bi DZ vodil le začasno, je postal dvanajsti predsednik DZ.

V Levici, ki je javno edina odrekla podporo kandidatu za predsednika DZ Mateja Tonina, so razočarani nad razpletom današnjega dogajanja. V pogovorih z LMŠ so zahtevali, da ima vsebina prednost pred političnim kupčkanjem. "A je bila to očitno vse predstava za javnost," je dejal Matej T. Vatovec, ki pa nadaljnjih koalicijskih pogajanj ne izključuje.

Tonin svojo izvolitev razume kot prvi korak k stabilizaciji slovenskega političnega prostora, "saj rešujemo situacijo, ko bi parlament lahko ostal brez predsednika," je povedal v nagovoru po izvolitvi. Dodal je, da njegova današnja izvolitev ne bo ovira prihodnji koaliciji. Ko bo ta znana, se je s tega mesta pripravljen umakniti.

Toninovo kandidaturo je vložilo 50 poslancev LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in NSi s prvopodpisanim predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem. Gre namreč za usklajen predlog strank, ki se pogovarjajo o oblikovanju koalicije. Prvak LMŠ, ki vodi pogovore, je sicer danes dejal, da "so to že obrisi koalicije, kakršno si želimo".

Danes so imenovali so tudi predsednika in podpredsednika mandatno-volilne komisije. Predsednik bo Jože Tanko (SDS), podpredsednica pa Tina Heferle (LMŠ). 

Državni zbor je na današnji seji odločal o potrditvi vseh poslanskih mandatov skupaj. Mandatno-volilna komisija, ki se je sestala med prekinitvijo ustanovne seje, je namreč DZ predlagala, naj potrdi vseh 90 poslanskih mandatov, saj nobeden od njih ni bil sporen. Pritožbe oziroma zahteve za razveljavitev volitev, ki so ju vložili predstavniki nekaterih neparlamentarnih strank, pa zaradi vsebinskih pomanjkljivosti ni obravnavala. S tem je osmi sklic DZ tudi uradno ustanovljen, medtem ko je dosedanjemu prenehal mandat.

Novoizvoljene poslance je nagovoril predsednik republike Borut Pahor"Ljudje so nam poverili njihova upanja in zaupanja. Naloženo nam je, da skupaj varujemo in razvijamo našo državo in domovino," je dejal in dodal, da je "naše medsebojno sodelovanje elementarnega pomena za okrepitev zaupanja v demokracijo, državo in politiko".

Deli novico:

ma ne samo t.im. vrhovni sodniki - |  25 .06. 2018 ob  15: 40
celo sodstvo je ena skorumpirana in lopovska mafija!!..................................
t.im. vrhovni sodniki |  24 .06. 2018 ob  16: 59
so navadna mafija
Povsem razumljivo. |  24 .06. 2018 ob  14: 07
Ničvredni politiki držijo štange ničvrednim sodnikom. Lih tako, za vsak slučaj... ...
@Eho |  24 .06. 2018 ob  03: 05
vsi smo videli tisti posnetek- sploh ni res, da je policist uporabil prekomerno silo. in je zato zobec en navaden lažnjivec. poleg vsega drugega seveda, kar pa se tukaj ne sme napisat da ne bo admin brisal.
BTW, |  23 .06. 2018 ob  21: 44
kaj bo pa Klemečič zdaj počel, ko ne bo več minister ZA krivosodje ?...
Levica se radikalizira |  23 .06. 2018 ob  08: 03
Včeraj na prenosu je bilo nemogoče poslušat tako Jelinćića kot levico. Medtem ko prvi ostaja tam, kjer je vedno bil, se levica vedno bolj radikalizira in ostaja osamljena s svojimi neuresničljivimi idejami. Skratka, zabluzili so totalno.

Vmes pa Trček spi že na prvi seji ...
Tonin |  22 .06. 2018 ob  23: 50
-1
pa se meni zdi še eden redkih normalnih in poštenih v slovenski politiki!... res škoda, da ga niso dali za predsednika vlade namesto Cmerota že zdaj.
Bigboss |  22 .06. 2018 ob  23: 34
-1
Tonin je Kučanu dal penzijo, ne pozabit tega.
Eho |  22 .06. 2018 ob  23: 33
Jast bi za predsednico državnega zbora najraje videl Violeto. Tonin je čuden, ne zaupam mu. Če ne bi menjali liderja stranke, bi tale stranka dobila na volitvah precej več glasov kot s Toninom na čelingerju.
@QRS |  22 .06. 2018 ob  21: 54
Če bo Šarec novi predsednik vlade misliš, da se ti bo opravičil v imenu prejšnjega? Ne verjamem!...
UPAM |  22 .06. 2018 ob  20: 31
DA BO KMALU VRAG VZEL TO DRŽAVO!!...
Zanimivo,ne - |  22 .06. 2018 ob  19: 27
Masleni vedno potem, ko se od njega terja postenost odmagli in se potuhne
1