EKSPLOZIJA POŠKODOVALA 24 STANOVANJ: Kriv naj bi bil poskus samomora (FOTO, VIDEO)

Kronika

V močni eksploziji, ki je v sredo popoldne odjeknila v enem od stanovanj bloka v Mariboru, je bilo po podatkih gasilcev popolnoma uničenih šest stanovanj, ki so tako neprimerna za bivanje. Še 18 stanovanj je poškodovanih. Občina je stanovalcem uničenih stanovanj ponudila nadomestne bivalne enote, a so se ti zaenkrat raje preselili k svojcem.

Razdejanje v enem od stanovanj po eksploziji v mariborskem bloku.

Takoj po eksploziji, ki je odjeknila malo pred 15.30 in razdejala celotno tretjo etažo sicer petnadstropnega stanovanjskega bloka na Ulici bratov Greifov v mestni četrti Pobrežje, se je moralo iz njega umakniti vseh okoli 30 ljudi v njem. Nekateri so se zvečer lahko vrnili, a šele potem, ko so gasilci in policisti preverili stanje in ugotovili, da je njihovo stanovanje varno.

Preiskava dogodka še poteka, zato je ožje območje bloka še vedno zaprto. "Statično naj bi bil blok ustrezen. Strokovne službe bodo to temeljito preverile, tudi plinsko inštalacije, nato pa bodo na delu zavarovalnice, da ocenijo škodo v posameznih stanovanjih," je davi za STA povedal vodja službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Mestne občine Maribor Matej Zupanič.

Fotografija je simbolična.

Uničena stanovanja verjetno še nekaj časa ne bodo primerna za bivanja. "V prvi vrsti jih bomo poskušali zapreti. Torej da ponovno namestimo vrata in zasteklimo tisto, kar se da. Potem sledijo večji posegi," je povedala. Večinoma gre za stanovanja v etažni lastnini, dve sta v lasti Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor.

Stanovalci še brez plina in vode, obseg škode še neznan

Dopoldne sta bila pritličje in prvo nadstropje bloka že vseljiva, v ostalih nadstropjih so še potekali varnostni pregledi in popisi škode po stanovanjih. Po besedah Zupaniča so stanovalcem v sodelovanju z Rdečim križem pripeljali plastenke z vodo, saj je blok zaenkrat brez vodovodne napeljave. Do večera naj bi bila vodooskrba znova vzpostavljena, elektriko že imajo, plina še vedno ne.

Škodo ocenjujejo predstavniki zavarovalnice v sodelovanju s upravnikom bloka. "O obsegu škode danes še težko govorimo. V vsakem stanovanju bo treba nekaj narediti," je novinarjem na kraju dogodka povedala Biserka Kolar iz podjetja Staninvest, ki je upravnik bloka. "Trudimo se, da bi čim prej stanovalcem omogočili osnovne bivalne pogoje, da se bodo lahko vrnili na svoje domove," je dodala.

Ker so posledice eksplozije vidne do 100 metrov okoli stanovanjskega bloka, je preiskava obsežna. "Potrebno je namreč preiskati zelo široko območje, preden bomo prišli do centra in ugotovili vzrok tega dogodka," je v sredo zvečer povedal Kitel.

Eksplodiral naj bi plin pri štedilniku

V eksploziji so bile po podatkih policije poškodovane štiri osebe, od tega ena huje. Reševalci so jo takoj po prihodu na kraj dogodka odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer so ji nudili zdravniško oskrbo. Po neuradnih podatkih je še vedno v kritičnem stanju, gre pa za moškega iz stanovanja, kjer je eksplodiralo.

Vzrok za eksplozijo uradno ni znan, po prvih ocenah gasilcev je eksplodiral zemeljski plin pri štedilniku v enem od stanovanj. Policija tega še vedno ne more potrditi. "Preiskava še traja. Policisti še opravljajo ogled in zbirajo obvestila," je danes ponovil predstavnik Policijske uprave Maribor Bojan Kitel. "Glede na to, da gre za obsežno in zahtevno preiskavo, bomo podatke o zaključku preiskave sporočili predvidoma jutri," je sporočil.

Mariborska občina je stanovalcem, ki jim je eksplozija uničila stanovanje, ponudila na voljo sedem bivalnih enot medobčinskega stanovanjskega sklada. Minulo noč so poiskali začasno zavetje pri sorodnikih ali prijateljih, danes pa po besedah Zupaniča nekateri že razmišljajo, da bi sprejeli občinsko ponudbo. Odpravljanje škode bo namreč dolgotrajno.

Šlo naj bi za poskus samomora

Gmotna škoda je že na prvi pogled velika. Razbitine oken, ograj in drugega stavbnega pohištva ter drobci stekla so ležali povsod okoli bloka, tudi na parkiranih avtomobilih v bližini. Eksplozija je bila tako močna, da jo je bilo slišati tudi v drugih delih mesta. Cesto ob bloku so danes znova odprli za promet, medtem ko je dostop v blok še vedno omejen. Stanovalci, tudi iz sosednjih blokov, zgroženi pospravljajo razbitine, čistijo pločnike in ocenjujejo škodo na avtomobilih.

V stanovanju, kjer je eksplodiralo, naj bi po neuradnih informacijah živel 52-letni najemnik, domnevno naj bi skušal storiti samomor. Gasilci naj bi v njegovo stanovanje vdirali že pred dvema mesecema, ker naj bi si že takrat skušal soditi sam. Niti policija niti upravnik bloka tega zaenkrat ne komentirata.

Deli novico:

MB |  08 .11. 2018 ob  12: 31
-1
Ni za izklučit, da bodo samomorilca našli v kateri od bližnjih gostiln ob flaši vina.