EKSTREMNO SNEŽENJE V ALPAH: Začelo se je nad Sredozemljem

Medtem ko se nekatera območja zahodno od Slovenije soočajo z obilnim sneženjem, vremenoslovci za našo državo v prihodnjih dveh tednih ne napovedujejo večjih padavin in tako tudi ne snega. V minulih dneh je obilno snežilo v Alpah na severu Italije in v Švici, konec prejšnjega tedna tudi v Španiji.

Medtem vremenska napoved za Slovenijo za prihodnja dva tedna ne kaže posebnih padavin. Nekaj manjših padavin bo v notranjosti Slovenije do konca tedna, proti sredini prihodnjega tedna se nato nekoliko povečajo možnosti za padavine, a za zdaj ne kaže na kaj posebnega ali na večje količine. Za snežne padavine tako ni obetavnejših napovedi za zdaj.

"Vedeti morate, da so tam višji hribi in da je tudi precej visoko deževalo. Pri nas so hribi nižji. Poleg tega je bila situacija stacionarna, precej časa so bile padavine na enem mestu, proces je dobesedno stal na mestu in v takšnih primerih lahko nekatera območja dobijo veliko, druga pa malo ali manj padavin. In to je bil eden od takšnih primerov," je minulo vremensko dogajanje nad Evropo opisal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Andrej Velkavrh.

Vse skupaj se je dogajalo nad zahodnim Sredozemljem. To so bile t. i. orografske padavine, ko so vetrovi potisnili vlažen zrak od juga proti hribom. Prišlo je do hitrega vzpona z morja in Padske nižine v visoke Alpe. Nastalo je veliko padavin, ker je bilo v Sredozemlju veliko vlage.

Deli novico:

zapuščena |  11 .01. 2018 ob  20: 30
To dekle v hermelinovem plašču pa smo že videli...nič narobe, fotka in dekle sta obe lepi.